Què són els globus meteorològics i quina relació tenen amb els ovnis dels EUA?

El govern nord-americà diu ara que els objectes detectats poden estar vinculats a "entitats comercials o d'investigació"

3 min
Cada dia, a les 12 del migdia i a les 12 de la nit, el Meteocat llança un globus del qual penja una sonda amb sensors de temperatura, humitat, vent i pressió. RUTHMARIGOT

BarcelonaL'origen dels quatre objectes voladors no identificats abatuts en els últims dies als Estats Units i al Canadà és, cada dia que passa, una mica menys misteriós. La Casa Blanca, que manté que el primer era un globus espia xinès, va donar ales a tot tipus de teories sobre els altres tres, sense descartar en un primer moment que es pogués tractar fins i tot d'activitat alienígena. En les últimes hores, però, el govern nord-americà ha punxat el suflé d'un cas que amenaçava de desencadenar una escalada de tensió entre els Estats Units i la Xina: ha desvinculat els tres últims objectes del país asiàtic o de qualsevol altre programa d'intel·ligència i treballa amb la hipòtesi que es tracti de "globus simplement vinculats a entitats comercials o d'investigació i, per tant, benignes", segons el portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta afirmació lligaria amb la teoria que els ovnis abatuts, o almenys alguns, són restes dels anomenats globus meteorològics, artefactes essencials per a la predicció del temps i dels quals es calcula que cada dia se n'enlairen prop de 2.000 a tot el món. La Xina, de fet, assegura que el primer objecte detectat era una d'aquestes sondes. "Són globus d'aproximadament un metre de diàmetre amb un cordill del qual penja una petita estació que va fent mesures mentre va ascendint i que, usualment, arriba a uns 15 quilòmetres d'altura", explica a l'ARA Joan Bech, catedràtic de física de l'atmosfera de la Universitat de Barcelona. Des de la facultat on treballa, de fet, el Servei Meteorològic de Catalunya llança cada dia dos d'aquests globus al voltant de les 12 i les 00 hores, respectivament.

Juntament amb les observacions que es fan des de les estacions meteorològiques en superfície i des dels satèl·lits, hi ha un miler d'estacions a tot el planeta des de les quals s'enlairen aquests globus. Són per recollir informació que no es pot detectar des de la terra, sobre la temperatura, la velocitat del vent, la humitat i la pressió a l'atmosfera. Un cop han arribat a l'altura màxima on poden suportar la pressió, els globus esclaten i tant les restes com la sonda, una capseta lleugera "de la mida d'un tetrabric petit" i sovint protegida amb porexpan –diu Bech–, cauen sense control. Es tracta d'objectes dissenyats, això sí, per causar el "mínim impacte ambiental" o "perjudici per a les persones o béns".

Captura de pantalla del vídeo mostrat pels serveis de defensa dels Estats Units, d'un dels avistaments no identificats.

¿Quadren aquestes característiques amb la informació que els EUA han donat sobre els ovnis abatuts? Fins ara, i deixant de banda el primer globus, s'ha parlat d'objectes petits i sense propulsió localitzats a una altura d'entre 6 i 12,2 quilòmetres d'altura, cosa que encaixaria amb la descripció de les sondes meteorològiques. Alhora, però, també s'ha assegurat que un d'ells tenia la mida d'un cotxe petit, un altre tenia forma cilíndrica i l'últim era octogonal. Els Estats Units mantenen, a més, que desconeixen l'origen dels objectes. "Aquests llançaments es fan rutinàriament i informant prèviament les autoritats de trànsit aeri per evitar problemes amb els avions", explica Bech. Una altra possibilitat, en aquest sentit, seria que els globus s'haguessin desviat de la trajectòria prevista.

"Hi ha moltes explicacions alternatives als ovnis"

El misteri podria quedar sense resoldre si no es localitzen les restes dels artefactes abatuts, que haurien caigut en zones poc accessibles. La possibilitat que es tracti de globus meteorològics, en tot cas, l'apuntaven diversos experts citats per un article recent al The Guardian, on es deia que només el 20% d'aquestes sondes s'arriben a recuperar. El rotatiu ampliava les hipòtesis a qualsevol tipus de sky trash (escombraries del cel, en anglès), categoria dins la qual també posava com a exemples els residus dels globus destinats a la recerca científica o els que Google va llançar des del 2021 per donar cobertura d'internet en zones remotes.

Tot plegat quadraria amb les finalitats "comercials o d'investigació" dels objectes que ara plantegen els EUA. "Hi ha una llarga llista de factors o explicacions alternatives als ovnis. I la ciència ens dona moltes opcions", afirma Bech. Després que la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, matisés que "no hi ha indicis d'activitat extraterrestre" en els objectes detectats, i un cop allunyada la teoria d'una allau de globus espia, el que també sembla clar és que s'han localitzat diversos objectes en poc temps perquè també se n'han buscat més. "Hem escanejat el nostre espai aeri en aquestes altituds i hem millorat el nostre radar, cosa que pot explicar l'increment d'objectes que hem detectat", admetia fa poc un portaveu del Comandament de Defensa Aeroespacial.

stats