Estats Units

Ralph Yarl: l'adolescent negre que va rebre un tret al cap per haver-se equivocat de casa als EUA

La Fiscalia de Missouri presenta càrrecs penals contra l'home blanc que li va disparar quan va anar al seu domicili a buscar els germans petits

3 min
El jove de Missouri Ralph Yarl, en una imatge d'arxiu

BarcelonaRalph Yarl, un adolescent negre de 16 anys, es disposava dijous passat a la nit a recollir els seus germans petits a casa d'un amic al comtat de Clay, a Missouri (Estats Units), quan va equivocar-se d'adreça. L'home blanc que li va obrir la porta on va trucar no va tenir contemplacions: li va disparar sense, aparentment, intercanviar-hi cap paraula. Yarl va quedar ferit tant al cap com al braç, però, afortunadament, no es tem per la seva vida. I Andrew Lester, de 84 anys, ha estat acusat ara per la Fiscalia de Missouri com a presumpte autor dels delictes d'assalt i acció criminal armada i amb indicis de racisme. El cas ha commocionat els Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons els registres judicials citats per la cadena KCTV, Lester va admetre haver disparat dos trets al cap del jove estudiant pocs segons després d'obrir-li la porta, al voltant de les deu de la nit. Yarl va aconseguir fugir tot i les ferides i va ser l'home qui va trucar a la policia, a qui va dir que no havien arribat a parlar. També va assegurar que disparar "era l'última cosa que volia fer" però que "estava mort de por" i va al·legar la "incapacitat de defensar-se" a causa de la seva avançada edat. L'home va ser detingut durant 24 hores, el màxim que permet la llei fins que es presenten càrrecs, i després va ser posat en llibertat. Davant les crítiques per aquest fet, al cap d'unes hores l'home s'ha entregat voluntàriament a la policia.

"Li va disparar just damunt de l'ull esquerre i a la part alta del braç dret, i la bala va estar aquí (s'assenyala el cap) fins a 12 hores abans no l'hi van treure, així que la ferida és greu", ha explicat la mare del jove a la televisió nord-americana aquesta tarda. També ha dit que el jove ha estat traslladat de l'hospital a casa seva perquè sigui atès allà. "Vull recordar a tothom que és a casa perquè està envoltat per un equip de professionals mèdics, jo soc infermera amb 20 anys d'experiència, el seu oncle és professional mèdic, la seva tia és fisioterapeuta i és per això que és a casa", ha reiterat. Familiars seus han explicat també que el jove va haver de picar a tres portes després que li disparessin fins que algú el va socórrer.

La llei de Missouri empara l'ús de violència mortal si les persones veuen amenaçada la seva vida, una premissa que a priori no s'hauria donat en aquest cas i que, segons els crítics de la norma, facilita la violència contra la població negra. "Reconec els components racials d'aquest cas", ha dit la cap de policia de Kansas City, Stacey Graves. Centenars de persones han protestat els últims dies a prop de la casa on va tenir lloc el tiroteig al crit de "Black lives matter" (les vides negres importen) o "Justícia per al Ralph".

"No és un error, és un delicte d'odi"

Yarl, que el seu entorn descriu com un "excel·lent estudiant i músic talentós", ja ha estat donat d'alta de l'hospital i ara està sent atès a casa per la seva mare, que és infermera. "Continua millorant. Respon i està fent bons progressos", explicava aquest dilluns el seu pare, Paul Yarl. El president, Joe Biden, ha trucat ja al jove ferit per desitjar-li una "ràpida recuperació", mentre que la vicepresidenta del país, Kamala Harris, ha traslladat el seu suport a la família via Twitter: "Siguem clars: cap nen hauria de viure mai amb por de ser disparat per tocar el timbre equivocat", ha denunciat.

A l'espera de què acaba resolent la justícia –la pena màxima pel delicte d'assalt, pel qual està acusat Lester, és la cadena perpètua–, la tieta de Yarl, Faith Spoonmore, ha denunciat que el succés "no va ser un error" sinó "un delicte d'odi". Segons mitjans locals, de fet, el jove afroamericà ha declarat a la policia que l'home que li va disparar li va dir: "No vinguis per aquí". Spoonmore ha iniciat una campanya de recollida de fons que aquest dilluns al migdia ja havia aconseguit més d'1,5 milions de dòlars i la família també ha rebut el suport de diverses celebritats, com les actrius Halle Berry o Jennifer Hudson o el cantant Justin Timberlake.

stats