Estats Units

Els republicans impulsen un 'impeachment' a Biden

El president de la Cambra de Representants anuncia que obrirà el procés, que té moltes probabilitats d'acabar en fracàs

S.S.
3 min
El portaveu de la Cambra de Representants dels Estats Units, el republicà Kevin McCarthy.

BarcelonaEl president de la Cambra de Representants dels Estats Units, Kevin MacCarthy, ha anunciat aquest dimarts que obrirà un procés d'investigació per un possible impeachment al president del país, Joe Biden. Pressionat per l'ala més ultradretana del seu partit, el republicà McCarthy ha decidit engegar el procés amb les al·legacions d'"abús de poder, obstrucció i corrupció". Com a base hi ha les acusacions contra el fill de Biden, Hunter Biden, d'haver utilitzat la connexió amb el seu pare quan era vicepresident del govern amb Barack Obama per fer negocis en uns quants països.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ala més trumpista del Partit Republicà fa temps que demana un impeachment a Biden, encara indignada per les dues investigacions que es van obrir en la legislatura passada contra Donald Trump. McCarthy, que es va haver d'enfrontar a aquesta ala ultra per a la seva pròpia elecció com a president de la cambra, ha cedit finalment a la pressió d'aquest grup de congressistes, que amenaçaven amb no votar lleis pressupostàries clau fins que McCarthy no donés llum verda al judici polític a Biden. "He ordenat als nostres comitès de la Cambra que obrin una investigació formal d'impeachment al president Joe Biden", ha anunciat aquest dimarts McCarthy.

Fins ara, McCarthy havia repetit que en cas d’obrir un impeachment ho faria sotmetent la decisió al plenari de la cambra baixa. Però aquest dimarts s’ha contradit i el que ha fet ha estat ordenar directament l’obertura de la investigació en tres comitès de la cambra, sense passar pel ple. Segons els mitjans nord-americans, alguns d’aquests congressistes ultra l’havien amenaçat fins i tot amb destituir-lo com a president de la cambra si no feia el pas.

Trump és l'únic president dels Estats Units que ha hagut d'afrontar dos processos de destitució, però es va salvar doblement perquè el Senat va votar en contra de la condemna. Ara, un possible impeachment a Biden va pel camí d'acabar igual perquè el Senat està dominat pels demòcrates i encara que passés el tràmit de la Cambra de Representants –un supòsit també dubtós per l'estret marge dels republicans, 222 a 212–, la cambra alta probablement l'acabaria tombant. Tanmateix, els republicans sembla que tindran finalment l'espectacle que esperaven d'un president demòcrata investigat i jutjat políticament, una venjança en tota regla per l'allau d'imputacions judicials al seu encara candidat a la presidència Donald Trump.

Abús de poder, obstrucció i corrupció

Qualsevol membre de la Cambra de Representants pot demanar obrir un impeachment a un alt càrrec del govern sempre que l'acusació sigui de crims greus. En aquest cas, McCarthy ha parlat d'"abús de poder, obstrucció i corrupció".

Els republicans van obrir una investigació a Biden tan bon punt van assumir el control de la Cambra al gener. Les audiències que han fet fins ara no han trobat proves concretes contra el president, però sí que han tret a la llum algunes conductes del seu fill Hunter. Un antic soci de Hunter Biden va declarar que el fill de l'actual president venia "la il·lusió" del seu accés al poder, a través del seu pare, per fer negocis, segons es desprèn de transcripcions dels interrogatoris publicades el mes passat.

Un cop es presenti la sol·licitud formal d'impeachment que ha anunciat McCarthy, el comitè judicial de la Cambra haurà d'estudiar les al·legacions i aprovar una llista de càrrecs que haurà de ser aprovada pel ple de la Cambra de Representants. En aquell hemicicle, el procés només necessita una majoria simple. Si l'aconsegueix, l'acusació passaria al Senat, on es duria a terme el judici polític, presidit pel president del Tribunal Suprem, però per destituir el president caldria que ho aprovessin dos terços de la cambra.

McCarthy assegura que, segons la investigació feta fins ara a la Cambra, hi ha base "sòlida i creïble" per acusar el president Biden perquè "pinten el quadre d'una cultura de corrupció".

stats