MÓN
Internacional 30/12/2012

Negociacions contra rellotge als EUA per evitar l''abisme fiscal'

Obama reclama als republicans que s'avinguin a prorrogar les exempcions fiscals per a les classes mitjanes, però els republicans insisteixen a exigir que els beneficis es facin extensius a les rendes més altes

Ara / Agències
2 min
El president dels EUA, Barack Obama, en una compareixença recent / EFE

WashingtonEls principals líders del Senat dels EUA treballen aquest diumenge a porta tancada i contra rellotge per evitar el temut 'abisme fiscal' a partir de dimarts que ve, que podria abocar el país a una nova recessió. Busquen un acord per aconseguir una pròrroga de les retallades tributàries per a la classe mitjana. Tant el líder de la majoria demòcrata del Senat, Harry Reid, com el de la minoria republicana, Mitch McConnell, mantenen reunions per aconseguir un pacte bipartit que eviti una pujada d'impostos per a la majoria dels nord-americans el 2013 i, a més, que s'estenguin els beneficis per als aturats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els demòcrates entenen que els beneficis fiscals han de ser només per a classes mitjanes i populars, amb rendes de fins a 250.000 dòlars l'any, i els republicans mantenen l'exigència que els beneficis fiscals s'han d'estendre també a les rendes més altes, i volen apujar el llistó d'ingressos considerats rendes altes. Si el Senat no aconseguís un acord, augmentarien els impostos a la renda, guanys de capital, dividends i patrimoni als nivells de finals de la dècada del 1990. A més, la majoria de les agències federals, també el Pentàgon, afrontarien massives retallades a la despesa pública, de fins a 800.000 milions de dòlars.

Esperança d'Obama

En una entrevista aquest dissabte a la cadena nord-americana NBC, el president dels EUA, Barack Obama, s'ha mostrat esperançat d'arribar a un acord amb els republicans perquè no s'apugin els impostos a les classes mitjanes. "Confio que en les pròximes 48 hores la gent s'adoni que, més enllà de la divergències polítiques, la nostra màxima prioritat és assegurar-nos que no s'augmentin els impostos a les classes mitjanes. Això seria nefast per a la nostra economia", ha dit al programa Meet the Press. "A això hi podem arribar. Tant demòcrates com republicans diuen que no volen que s'incrementin els impostos a les classes mitjanes. Aquest és un punt que tenim en comú. Amb això aconseguim treure una part de l''abisme fiscal', perquè evita els pitjors resultats", ha afegit.

Però el president no se n'ha estat d'alertar de nou de les conseqüències si no s'arriba a un acord prou estable. "Si la gent comença a veure que l'1 de gener aquest problema encara no s'ha resolt, que no hi ha hagut el tipus de reducció del dèficit després d'haver ofert un tracte als republicans que havien dit estar disposats a aprovar [...] llavors òbviament hi haurà una reacció adversa dels mercats".

Possibles escenaris

Un possible escenari d'acord seria prorrogar les retallades tributàries per a ingressos de fins a 400.000 dòlars, segons fonts pròximes al procés. Un altre escenari, potser el més probable, és que els congressistes adoptin una pròrroga d'un any enfocada només en les retallades tributàries, i deixar per als propers mesos un diàleg més profund sobre les retallades a la despesa pública.

stats