MÓN
Internacional 07/06/2011

El principal assessor econòmic d'Obama abandona el vaixell

Austan Goolsbee deixa el càrrec quan s'han fet públiques noves dades negatives sobre l'economia dels EUA. La Casa Blanca considera la dimissió una pèrdua i el seu adéu complica la reelecció del president

Agències
2 min
Austan Goolsbee era el principal assessor d'Obama en matèria econòmica / GETTY

WashingtonAustan Goolsbee, el principal assessor en matèria econòmica del president dels EUA, ha presentat la seva dimissió a Barack Obama després que s'hagin fet públiques més dades negatives sobre l'economia nord-americana. Goolsbee està considerat com un dels homes més pròxims al president i la seva sortida complica la reelecció d'Obama, a qui la crisi està passant factura en les enquestes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Goolsbee tornarà a la docència a la Universitat de Chicago a partir del curs vinent. Amb la seva sortida, el secretari del Tresor, Timothy Geithner, és l'únic membre de l'equip econòmic d'Obama que encara l'acompanya des de l'arribada del president a la Casa Blanca. Actualment, Obama intenta convèncer els nord-americans que té un pla per impulsar l'economia del país, un tema que es podria convertir en un dels màxims obstacles per optar a la reelecció. Els experts asseguren que les dades decebedores que s'han conegut recentment posen en entredit les polítiques econòmiques d'Obama. Goolsbee ha sigut un dels rostres més visibles de l'economia nord-americana i havia mostrat cert optimisme respecte a la recuperació econòmica, tot i les informacions de divendres passat que situaven l'atur del maig al 9,1%, una dècima superior a l'abril.

"Ell ha ajudat a dirigir al nostre país en la pitjor crisi econòmica des de la Gran Depressió, i tot i que encara queda molta feina per fer, les seves idees i consells han ajudat a conduir cap a una economia que està creixent i creant milions de llocs de treball", ha assegurat Obama en un comunicat. Gooslbee estava considerat com un dels millors comunicadors de l'executiu nord-americà i la seva dimissió és considerada una pèrdua per a la Casa Blanca. En canvi, per als republicans, la sortida de Gooslbee és vista com una falta de resposta del president Obama davant la crisi econòmica, segons el portaveu dels republicans a la Cambra de Representats.

stats