LLUITA CONTRA EL RÈGIM DE DAMASC
Internacional 13/12/2012

Els EUA acusen Al-Assad d'atacar els rebels amb míssils Scud

M.r. Gordon / E. Schmitt
2 min
Els EUA acusen Al-Assad d'atacar els rebels amb míssils Scud

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONLes forces sirianes lleials al president Baixar al-Assad han disparat, els últims dies, míssils Scud contra les forces rebels, segons van confirmar ahir fonts de l'administració Obama. Aquest moviment suposa una escalada significativa en la lluita sobre el terreny, que ja ha causat la mort de més de 40.000 civils en els dos anys de conflicte. Un membre del govern nord-americà, que va demanar no ser identificat perquè comentava informació classificada, va assegurar que els míssils es van llançar des de Damasc cap a objectius al nord de Síria. "Podrien ser un total de sis", precisava un altre membre de l'administració nord-americana, i els objectius serien posicions controlades per l'Exèrcit Sirià Lliure, el principal grup armat de la insurgència.

Encara no se sap quines baixes haurien provocat aquests atacs amb Scuds -un míssil de l'era soviètica que el rais iraquià Saddam Hussein va fer famós durant la primera Guerra del Golf-, però és la primera vegada que el règim d'Al-Assad els hauria utilitzat a l'interior de Síria.

Fonts de l'administració Obama no han volgut explicar com van detectar aquests atacs, però la intel·ligència nord-americana controla de prop els esdeveniments a Síria via vigilància aèria i amb altres mètodes. Washington considera que el fet que Al-Assad hagi utilitzat aquests míssils suposa una "escalada significativa" del conflicte, segons un alt funcionari del govern. També demostra -com assegura aquesta font- la creixent desesperació d'Al-Assad, ja que els Scud són sobretot una arma defensiva i Damasc els estaria utilitzant ofensivament contra la insurgència.

Experts militars creuen que aquest nou pas demostra la preocupació del règim que la seva aviació pugui ser vulnerable a les defenses aèries dels rebels. Les últimes setmanes l'oposició ha capturat algunes bases militars de l'exèrcit oficial i ha obtingut el control de les bateries de defensa aèria, que haurien utilitzat per disparar contra l'aviació del règim.

Suport internacional als rebels

En el terreny diplomàtic, representants de més d'un centenar de països i organitzacions -que formen l'aliança anomenada Amics de Síria per enderrocar el president Baixar Al-Assad- van decidir ahir donar suport a la nova coalició opositora al règim de Damasc.

El president nord-americà, Barack Obama, ja s'hi havia anticipat dimarts anunciant el reconeixement de Washington al nou Consell Nacional de les Forces de la Revolució i Oposició Sirianes com a representant legítim del país. Un pas diplomàtic anticipat des de feia dies. Aquesta mateixa setmana, però, l'administració Obama també va classificar com a organització terrorista el Front Al-Nusra -un dels molts grups armats que lluiten contra Al-Assad- perquè el vincula amb la branca d'Al-Qaida a l'Iraq. El nou líder de la coalició opositora siriana, el xeic Ahmad Moaz al-Khatib, va qüestionar la decisió nord-americana durant la reunió de Marràqueix. "Podem assegurar que l'objectiu de tots els rebels és la caiguda del règim", va argumentar Al-Khatib.

stats