Els EUA alerten que la Xina podria ajudar militarment Rússia

Moscou i Pequín neguen converses o peticions d'entrega d'ajuda militar

3 min
El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping.

WashingtonEls Estats Units fins ara no han pogut combatre amb eficàcia el paper de la Xina en la situació a Ucraïna, voluntàriament i expressament situada en una mena de falsa neutralitat, un segon pla ple d'equilibris per amagar el suport intrínsec a Rússia, amb qui té una relació ferma. Per exemple, amb les abstencions a les Nacions Unides en resolucions de condemna a Moscou per l'agressió militar. Washington, amb el pas dels dies, sembla que s'ha cansat de la falsa neutralitat i per això ha passat a l'acció per intentar col·locar Pequín en un paper que ha de ser clau. I ho ha fet amb una advertència sense filtres: qualsevol suport a l'agressió russa, sigui econòmica o militar, implicarà greus conseqüències per a la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un missatge que la Casa Blanca ha transmès personalment a la reunió que Jake Sullivan, el principal assessor en seguretat del president Joe Biden, ha mantingut aquest dilluns amb el seu homòleg xinès, Yang Jiechi, a Roma. "Hem deixat clar no només a Pequín, sinó també a tots els països del món, que si creuen que poden rescatar Rússia, o li poden donar una solució a les sancions que hi hem imposat [...], ens assegurarem que ni la Xina ni ningú altre pugui compensar Rússia per aquestes pèrdues", havia dit Sullivan la vigília de la trobada, tot i que les "conseqüències" no s'han detallat.

La preocupació de Washington no se centra, ni de bon tros, en la sortida econòmica que la Xina pugui donar a Rússia per "evadir les sancions" imposades pels països occidentals –se n'esperen més els pròxims dies–. Segons funcionaris nord-americans, Moscou ha contactat amb els xinesos perquè els enviïn equipament militar, que podria incloure drons. La Xina és un dels principals compradors d'armament i material de defensa russos, i Washington ha compartit aquesta advertència amb els seus aliats.

La Xina i Rússia han negat aquesta possibilitat, i han acusat els Estats Units de propagar "desinformació" amb "intencions malignes". "Rússia té potencial propi i independent per continuar l'operació [a Ucraïna]. Com ja vam dir, tot va d'acord amb el pla establert i es completarà a temps i del tot", ha dit el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov.

A la Casa Blanca creix el temor d'una aliança entre Pequín i Moscou sobre la situació a Ucraïna, perquè canviaria les regles del joc sobre el terreny i suposaria un contrapès sòlid a l'intent occidental de castigar econòmicament Rússia per l'agressió. La neutralitat i l'ambivalència xineses en l'escenari internacional té per a molts experts una raó de ser: la voluntat de Pequín d'erigir-se en el moment oportú com a garant d'estabilitat, quan la lluita entre dues potències desgastades demani un nou lideratge.

Situar Pequín al centre

Els Estats Units volen evitar de totes totes que la Xina se situï al centre del conflicte, i la pressiona perquè adopti una posició ferma davant la situació. Una de les eines de pressió nord-americanes, de fet, és la insistència en el fet que el suport a Rússia podria comportar un aïllament mundial, tenint en compte la condemna majoritària de la comunitat internacional que es va demostrar, per exemple, a les Nacions Unides.

De moment, els xinesos han gestionat l'ambigüitat amb la negativa de definir l'atac com una "invasió", centrar-se exclusivament a llançar crides al diàleg, oposar-se a unes sancions que segons el seu parer no serveixen per avançar cap a la pau i instar la necessitat de donar resposta a les "legítimes demandes de seguretat" russes.

stats