EUA-Rússia
Internacional 28/05/2021

Els EUA comuniquen a Rússia que no tornaran al tractat Open Skies de vigilància aèria

Trump va retirar els EUA d'aquest pacte, pensat per generar confiança mútua al permetre vols desarmats sobre objectius militars

Sònia Sánchez
2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, baixa de l'helicòpter presdiencial.

BarcelonaEls Estats Units no tornaran al tractat Open Skies, que el president Donald Trump va abandonar al mes de novembre. El govern de Joe Biden ratifica la decisió del seu predecessor i ha comunicat a Rússia que no retornaran al pacte, que va entrar en vigor el 2002 i inclou una trentena de països. Hi al·lega els incompliments de Rússia, que al gener ja va anunciar que seguiria els passos de Trump i també abandonaria el tractat.

L'Open Skies, que es va signar el 1992 després de la Guerra Freda i va entrar en vigor deu anys després, estava pensat per generar confiança mútua perquè permet vols desarmats de vigilància per tot el territori d'un altre dels països signants, incloent-hi les bases militars, cosa que fa possible recollir informació sobre la seva força militar.

L'abandonament d'aquest tractat per part dels Estats Units i Rússia és una prova més del nou refredament que pateixen les relacions dels dos països, una tensió que s'ha incrementat, de fet, amb l'arribada de Biden al poder. Tot i així, el nou president nord-americà va decidir prorrogar el tractat New Start sobre no-proliferació nuclear, que es queda ara com l'únic pacte post Guerra Freda que segueix vigent entre les dues potències.

La subsecretària d'Estat Wendy Sherman va comunicar la decisió ahir al seu homòleg rus i va explicar que els socis de l'OTAN i altres aliats del país també n'havien estat informats. "Els Estats Units lamenten que el tractat Open Skies hagi estat soscavat per les violacions de Rússia", diu un comunicat del departament d'Estat. Moscou nega les acusacions d'incompliment però ja va anunciar a principis d'any que també es retiraria del tractat, cosa que s'espera que faci al llarg d'aquest any.

Tot plegat té lloc quan els presidents Joe Biden i Vladímir Putin ja han acordat per al 16 de juny a Ginebra la seva primera reunió presencial des que Biden va prendre possessió.

stats