Internacional 06/01/2019

Els EUA confirmen la mort del cervell de l'atemptat contra la nau USS Cole

Jamal al-Badawi va dirigir l'atac contra el vaixell de la marina nord-americana l'any 2000 al Iemen

Ara
2 min
El president nord-americà Donald Trump parla amb la premsa a la sortida de la Casa Blanca.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha confirmat aquest diumenge la mort del terrorista d'Al-Qaida que suposadament va planejar l'atemptat, l'any 2000, contra el destructor de la marina nord-americana USS Cole que va comportar la mort de 17 militars.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Acabem de matar el líder d'aquell atac, Jamal al-Badawi. La nostra feina contra Al-Qaida continua", ha dit a Twitter el mandatari nord-americà. En el mateix missatge Trump ha celebrat que les "grans" forces armades nord-americanes hagin fet justícia a favor dels "herois perduts i ferits en aquell atac covard". "Mai ens aturarem en la nostra lluita contra el terrorisme radical islàmic", ha subratllat.

A banda d'aquest tuit, el president no ha donat cap detall sobre les circumstàncies de l'operació. Això sí, un portaveu del Comandament Central dels Estats Units ja havia anticipat dijous que el terrorista havia mort dimarts en el decurs una operació conjunta entre la CIA i l'exèrcit nord-americà al Iemen.

En diverses informacions publicades al llarg de la setmana per la cadena de notícies CNN, que citava fonts del govern, s'indicava que el terrorista va ser abatut mentre conduïa. Segons aquesta versió no hi va haver cap altre dany personal perquè Al-Badawi anava sol al vehicle.

Un dels terroristes més buscats

Al-Badawi estava a la llista de l'FBI de terroristes més buscats. El 2003 va ser acusat per un gran jurat federal de diversos delictes de terrorisme, inclòs l'assassinat de ciutadans i militars nord-americans. Se'l perseguia pel seu paper en l'atemptat del 12 d'octubre del 2000 contra l'USS Cole, i també estava acusat d'intentar atacar un altra nau de l'armada dels Estats Units el gener del mateix 2000.

L'atemptat va tenir lloc quan el destructor llançamíssils l'USS Cole era al port iemenita d'Aden per rebre subministrament i dos terroristes suïcides es van situar al seu costat amb una llanxa carregada d'explosius que van fer detonar.

stats