IRLANDA

Casos de pederàstia

El primer ministre irlandès carrega contra el Vaticà i en denuncia el "mal funcionament"

En un gest sense precedents, Enda Kenny, ha respost amb contundència a la resposta de la jerarquia catòlica davant dels casos de pederàstia de Cork

El primer ministre irlandès Enda Kenny ha acusat el Vaticà de "mal funcionament" d'"elitisme" i "desconnexió" de la realitat per la seva incapacitat per fer front als abusos sexuals de sacerdots contra nens.

Durant un debat parlamentari, Kenny ha carregat contra el Vaticà –en un gest sense precedents– arran del resultat d'un estudi publicat la setmana i que mostrava les negligències i declinació de responsabilitats després dels càrrecs d'abús sexual a menors de 19 religiosos.

L'informe, basat en les denúncies presentades entre 1996 i 2009 a la diòcesi de Cloyne, al sud d'Itrlanva, arribava a la conclusió que la resposta de l'Església catòlica espanyola havia estat "insuficient i inadequada".

D'acord amb el primer ministre, "per primera vegada a Irlanda, l'informe mostra que la Santa Seu ha impetit una investigació sobre abusos sexuals a menors que es va produir recentment, fa tres anys, no tres dècades, en una república sobirana i democràtica, "

"L'informe revela –segons Kenny– que la disfunció de Cloyne, la desconnexió (la realitat), l'elitisme i el narcisime dominen la cultura del Vaticà a dia d'avui".

"La violació i tortura de nens ha estat subestimada amb l'objectiu d'aconseguir preservar la institució, el seu poder i reputació", va afegir.

Es tracta de la primera vegada que un líder irlandès carrega amb aquesta contundència sobre el Vaticà i va reconèixer que les relacions amb la institució no tornaran a ser les mateixes.

Irlanda, majoritàriament catòlica, s'ha vist afectada pels successius informes sobre l'abús sexual de nens que es remunta a diverses dècades i que ha estat cobert pels líder religiosos.