Drogues

Alemanya legalitza el consum recreatiu de la marihuana fins als 50 grams al mes

El projecte de llei permetrà l'autoconreu de fins a tres plantes de cànnabis i impulsarà una campanya sobre els perills de consumir-ne

ARA
2 min
Els consumidors de cànnabis tendeixen a tenir falsos records

BarcelonaEl govern de coalició alemany ha aprovat aquest dimecres un projecte de llei per a la "legalització controlada" del cànnabis, que busca despenalitzar la possessió de quantitats de fins a 25 grams i l'autocultiu de fins a tres plantes de marihuana. El projecte de llei passa ara al Parlament alemany, i el ministre de Sanitat, el socialdemòcrata Karl Lauterbach, s'ha mostrat convençut que superarà el tràmit abans que s'acabi el 2023.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un cop s'hagi aprovat, els majors de 18 anys podran adquirir un màxim de 25 grams de cànnabis –i fins a 50 grams al mes– a través d'associacions que tinguin llicència per conrear-ne, de les quals hauran de ser membres. Lauterbach ha qualificat la proposta com un "viratge a llarg termini en la política de drogues alemanya". "Crec que podem fer retrocedir el mercat negre", ha afegit.

La nova normativa anirà acompanyada d'una campanya de conscienciació a gran escala per alertar dels perills del consum de THC (ingredient psicoactiu principal al cànnabis) en nens i en adolescents. "Cada jove ho sabrà: si consumeixo cànnabis de forma regular, estic danyant el meu cervell, tindré més possibilitats de desenvolupar brots psicòtics, puc tenir trastorns d'atenció no reversibles", ha assenyalat Lauterbach en roda de premsa.

El ministre es va manifestar convençut que aquest model és molt més adequat que els d'altres països, com els Estats Units o com els Països Baixos, per combatre el mercat negre de cànnabis. Alemanya ha vist créixer recentment el consum d'aquestes substàncies entre els adolescents i menors. Alhora, el govern denuncia un increment de la criminalitat i assegura que el 50% dels delictes vinculats a les drogues al país estan connectats amb el cànnabis. "Volem limitar-ne el consum i fer-lo més segur, però no ampliar-lo", ha dit el ministre.

Projectes polèmics

Les associacions amb llicència per al conreu de cànnabis el distribuiran pràcticament a preu de cost i garantint-ne la qualitat. No podran comptar amb més de 500 membres cadascuna, per mantenir un cert control, i estarà prohibida la publicitat.

El projecte de llei ha estat objecte de controvèrsia a Alemanya, ja que per a les organitzacions de consumidors de cànnabis es queda curt i s'imposen uns límits massa estrictes, mentre que l'oposició democristiana alerta d'una "pèrdua de control", segons Efe.

Alemanya se sumarà així, a finals d'any, a una llista creixent de països que despenalitzen el consum recreatiu de marihuana, molts dels quals han fixat límits màxims permesos, com el mateix estat espanyol, però també Portugal o Itàlia. Altres estats han anat més lluny i l'han legalitzat del tot. El primer va ser l'Uruguai el 2013, però des de llavors també ho han fet el Canadà, Malta, Luxemburg, Mèxic, Sud-àfrica, Tailàndia i Geòrgia, a més d'una vintena d'estats dels Estats Units.

stats