Emergència Climàtica

Almenys 26 refugiats moren en un incendi forestal després d'haver travessat la frontera entre Grècia i Turquia

Un hospital ha hagut de ser evacuat per la proximitat de les flames

ARA
2 min
Incendi a la regió grega d'Evros.

BarcelonaGrècia torna a ser l’escenari d’un drama migratori, aquest cop pel foc. Els bombers han localitzat aquest dimarts 26 cossos carbonitzats de migrants en una zona rural remota al sud del poble d’Avantas, al nord de Grècia, on cremen des de fa dies violents incendis forestals.  Inicialment s'ha localitzat un grup de 18 víctimes al costat d'un cobert i, més tard, en un altre punt, un altre grup de 8, tots ells al bosc de Dadia. El govern grec ha confirmat la troballa del primer grup, però no ha fet referència al segon, de què havien alertat els bombers al migdia. La regió d'Evros és una de les principals rutes d'entrada a Europa a través del riu del mateix nom que separa Grècia i Turquia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per això les autoritats havien ordenat enviar missatges d'alerta a través de les xarxes de telefonia mòbil a tota la zona a través dels operadors locals i estrangers. La localització de la gent és més complicada perquè els refugiats s'amaguen entre la densitat del bosc per no ser atrapats per les autoritats gregues i retornats a Turquia.

El forense Pavlos Pavlidi ha detallat que van trobar els cossos en grups de dues o tres persones a distàncies d’uns cinc-cents metres “aparentment mentre intentaven fugir”. “Eren 18 cossos calcinats, tots homes. Dos eren nens”. 

L'ONG Alarmphone ha alertat que ha rebut missatges d'auxili de dos grups amb fins a 250 persones que estan envoltades pel foc en dues illes del riu Evros.

Els focs cremen descontroladament en diverses regions de Grècia. Les autoritats han evacuat desenes de pacients de l'hospital de la ciutat d'Alexandrúpoli mentre els incendis forestals a la zona continuen fora de control per quart dia. Diverses poblacions de la regió d'Evros han hagut de ser evacuades i el risc d'incendi continuarà sent molt elevat els pròxims dies.

Dilluns va morir un pastor a la regió de Viotia quan intentava salvar el reu ramat, mentre que es va trobar el cos d'un altre refugiat a la regió de Lefkimi. Dos bombers han estat ferits a les tasques d'extinció a la zona de Kavala.

Els focs forestals són freqüents als estius de Grècia, però els últims anys s'han agreujat a causa de la sequera, les elevades temperatures i els forts vents, que els científics han vinculat a l'emergència climàtica. Aquest juliol més de 20.000 turistes van haver de ser evacuats de l'illa de Rodes, on les flames van destruir hotels i resorts. Els focs també van afectar l'illa d'Eubea, prop d'Atenes, i la de Citnos.

stats