Internacional Europa 24/09/2022

Berlusconi i Salvini: víctimes col·laterals

A punt de fer 86 anys, el Cavaliere té judicis pendents i el Capitano paga el seu suport a Draghi

2 min
Matteo Salvini, Silvio Berlusconi, i Giorgia Meloni en un acte de campanya.

RomaLa imparable cursa cap al Palau Chigi de Giorgia Meloni deixa pel camí alguns ferits greus: Matteo Salvini i Silvio Berlusconi. Fins al 2018 Germans d'Itàlia era el soci menor de la coalició de dretes encapçalada per un Cavaliere en les hores més baixes, inhabilitat per exercir càrrecs públics i amb un electorat en desbandada. El líder de Forza Italia va patir el sorpasso de la Lliga en aquelles eleccions, que van obrir una convulsa legislatura amb tres majories parlamentàries i dos primers ministres diferents. La caiguda en desgràcia de Berlusconi va ser l'empenta definitiva que va permetre a Salvini transformar la secessionista Lliga Nord en un partit d'àmbit Italià que va arribar a fregar el 40% a les eleccions europees un any més tard.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentre Salvini va exercir com a ministre de l'Interior entre el 2018 i el 2019 en un govern de coalició amb el Moviment Cinc Estrelles, Giorgia Meloni es va mantenir en un segon pla. Però els cops de banda polítics del polític llombard, incloent-hi la seva interessada conversió europeista i la seva entrada al govern d'unitat nacional presidit per Mario Draghi, van enfurismar el seu electorat més radical, que va començar a mirar una mica més a la dreta del Capitano.

La pèrdua del lideratge no només ha aplanat el camí a Meloni, també ha regirat les aigües a la Lliga. Només la perspectiva de poder arribar a governar, tot i obtenir uns resultats dolents a les urnes, ha aconseguit aplacar, de moment, les veus crítiques d'alguns barons, favorables a la convocatòria d'un congrés intern. Un problema que no té Berlusconi.

A punt de fer 86 anys, el tres vegades primer ministre torna a plantar-se al centre de la foto, tot i que el seu partit va deixar fa temps de ser indispensable. Però la presència de Forza Italia garanteix un equilibri de forces al bloc de dretes que el magnat està sabent explotar. Berlusconi va aprofitar el protagonisme recuperat després d'anys d'ostracisme després de ser expulsat del Senat el 2013 per reivindicar la centralitat del seu partit i llançar un programa pràcticament calcat al que va presentar fa 28 anys, que inclou un “sou” per a les mestresses de casa o plantar un milió d'arbres cada any. La diferència és que aquesta vegada ha canviat els estudis de Mediaset, el conglomerat audiovisual de la seva propietat, per Tik Tok.

Després que els seus propis socis de coalició torpedinessin la seva candidatura a president de la República, Berlusconi aspira ara a convertir-se en senador. Sempre que la justícia no li jugui una mala passada. La setmana que ve tornarà a asseure's al banc dels acusats imputat per subornar les convidades a les seves festes bunga-bunga quan era primer ministre perquè no revelessin que durant aquestes trobades mantenien relacions sexuals a canvi de diners.

stats