Internacional Europa 02/11/2022

El viceministre italià que es va vestir de nazi argumenta que "era un comiat de solter"

Galeazzo Bignami, de Germans d'Itàlia, treballarà al ministeri d'Infraestructures sota les ordres de Meloni

2 min
Galeazzo Bignami amb Giorgia Meloni.

RomaDesprés d'una breu pausa amb motiu de la festivitat de Tots Sants, aquest dimecres ha estat el dia en què 31 subsecretaris i vuit viceministres del nou govern italià han jurat els càrrecs i han completat l'equip de la primera ministra, Giorgia Meloni. Entre aquests últims, també ho ha fet Galeazzo Bignami, que serà el número dos del líder de la Lliga, Matteo Salvini, al ministeri d'Infraestructures, malgrat la publicació d'una antiga foto en què apareix amb una camisa negra i un braçalet vermell amb una esvàstica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una entrevista al diari La Repubblica, el diputat de Germans d'Itàlia va reconèixer el seu error i va assegurar que se sentia “avergonyit” i “humiliat” per la publicació d'una foto vestit de nazi, que ja havia estat denunciada a les xarxes socials el 2016. Ell ha defensat que la instantània pertany al seu comiat de solter, celebrat el 2005, quan era regidor a l'Ajuntament de Bolonya. “Tenia 29 anys i era el meu comiat de solter. He demanat perdó moltes vegades. No em representa per res, tot i que no vull minimitzar-ne la gravetat”, ha sentenciat. En un comunicat difós el dia anterior, el diputat va condemnar "totes les formes de totalitarisme, d'expressions lliberticides i antidemocràtiques" i va qualificar el nazisme com el "mal absolut".

Galeazzo Bignami, advocat de 47 anys, va ser elegit a les passades eleccions a les llistes de Germans d'Itàlia, el partit de la primera ministra Giorgia Meloni, a qui l'uneix el seu activisme polític a les files de la ultradreta italiana des de la seva joventut. Fill de Marcello Bignami, un històric exponent del postfeixista Moviment Social Italià (MSI) a Bolonya, el viceministre recentment nomenat i secretari d'estat del ministeri d'Infraestructures va militar amb Meloni a les joventuts d'Aliança Nacional, el partit hereu de l'MSI, que va abandonar per passar a la formació de Silvio Berlusconi, Força Itàlia. El 2018 es va unir a Germans d'Itàlia, el partit fundat per l'actual primera ministra només uns anys abans.

Reconsiderar el nomenament

No és la primera vegada que el diputat de Germans d'Itàlia és al centre de la polèmica. El 2019 va publicar alguns vídeos a Facebook en què trucava als telèfons d'immigrants estrangers a Bolonya per dir-los que no tenien dret a habitatges de protecció oficial per no ser italians. El viceministre és també el primer signant de la proposta avançada per Meloni per establir una comissió parlamentària que investigui la gestió de la pandèmia a Itàlia; en especial, els contractes relatius a la compra d'equips sanitaris, com ara màscares i ventiladors mecànics durant els governs dels seus predecessors al capdavant de l'Executiu, Giuseppe Conte i Mario Draghi.

Tot i les disculpes del viceministre, l'oposició va denunciar que el seu nomenament és una “ofensa” per a la memòria històrica, les víctimes de l'Holocaust i la Constitució, i va convidar Meloni a reconsiderar-ne el nomenament.

stats