Internacional Europa 13/04/2022

Primera dimissió per les multes del Partygaye però no de Boris Johnson

La investigació policial pot quedar tancada la setmana vinent i l'informe de la funcionària Sue Gray es faria públic tot seguit

2 min
Boris Johnson: xampany i xips

LondresAmb l’excepció d’un únic diputat conservador, Nigel Mills, del districte d’Amber Valley, al centre d’Anglaterra, i la dimissió a última hora d'aquesta tarda d'un membre de la Casa dels Lords com a secretari d'estat de Justícia, David Wolfson, en protesta per les multes del Partygate, la resta del partit ha tancat files al voltant del primer ministre, Boris Johnson, i del ministre del Tresor, Rishi Sunak, que dimarts van ser multats per Scotland Yard pel trencament de les regles contra el covid. Johnson i Sunak es van disculpar tot seguit, i van pagar les multes –també la dona del premier, Carrie Johnson–, i aquest dimecres han deixat que fossin altres membres del govern els que els defensessin.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però, malgrat que l’argumentari de la guerra d’Ucraïna és efectiu, i que la complexa situació econòmica, amb una dada d’inflació coneguda també avui del 7% en l’interanual des del març del 2021, aconsellaria no canviar de cavall en plena carrera, ni el premier ni el responsable del Tresor estan encara fora de perill. Perquè diferents mitjans, que citen fonts pròximes a la investigació policial, apunten que la multa imposada a Johnson i Sunak és, a la pràctica, per la festa més lleu, la del 19 de juny del 2020, per celebrar l’aniversari del premier. Johnson va admetre la participació en altres esdeveniments, la investigació policial continua en marxa i molts aposten que el primer ministre serà sancionat de nou. La setmana vinent pot quedar enllestit el treball policial i, aleshores, la funcionària de l’Estat que va rebre l’encàrrec de Johnson d’investigar els fets, Sue Grey, farà públic el seu informe.

Què implicaria una nova multa per a Boris Johnson? I un informe de Grey especialment perjudicial? La gran volatilitat política, les enquestes d’opinió –el 63% de la població vol la renúncia de Johnson–, i el resultat de les eleccions municipals de primers de maig poden formar un còctel de difícil digestió per als dos càrrecs més rellevants del govern.

Les excuses que Johnson va donar aquest dimarts –“He de dir amb tota franquesa que en aquell moment no se’m va passar pel cap que això [la festa d’aniversari] podria haver sigut un incompliment de les normes”– i el fet que insistís que només hi va assistir “nou minuts” no han ajudat gens a apaivagar l’ambient entre l’oposició, que no deixa d’exigir el seu cap.

Per ara, Boris Johnson aguanta, però, sobretot, prega i espera no rebre més multes. Mentrestant, el Partit Conservador mira cap a una altra banda i intenta entomar la tempesta amb els arguments esmentats i les disculpes i el sincer penediment del premier. Per quant de temps? Molt probablement fins a la propera multa, si n'hi ha.

stats