Europa

La policia francesa abat un home que intentava calar foc a una sinagoga

Els fets han tingut lloc a la ciutat de Rouen, al centre del país

ARA
2 min
Un policia francès a prop d'una porta amb el símbol de l'Estrella de David després que els agents matessin a trets un home armat que pretenia incendiar la sinagoga de la ciutat a Rouen.

BarcelonaLa policia francesa ha matat aquest divendres un home que havia intentat calar foc a una sinagoga a la ciutat de Rouen, a França. L'home, de nacionalitat algeriana, "ha escalat d'alguna manera la sinagoga i ha llançat un objecte, una mena de còctel Molotov, a la sala de pregària principal", ha explicat l'alcalde de la ciutat, Nicolas Mayer-Rossignol, que ha remarcat que ningú més ha resultat ferit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'incident ha tingut lloc cap a les 6.45 (hora local), quan les forces de seguretat s'han desplaçat fins a la zona a causa de la presència de fum. Els agents han trobat l'home al terrat de la sinagoga amb una barra de ferro i un ganivet de cuina i li han disparat mortalment quan ha desafiat les ordres d'aturar-se.

El ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, ha felicitat els agents per la seva "reactivitat i la seva valentia" després que hagin abatut a trets l'home. El ministre explicava que els agents han "neutralitzat un individu armat que clarament volia calar foc a la sinagoga de la ciutat".

L'alcalde Mayer-Rossignol ha indicat que "no s'ha hagut de lamentar més víctimes" i ha afirmat que el "conat d'incendi a la sinagoga està controlat pel cos de Bombers". Alhora, ha traslladat el seu suport a la comunitat jueva de Rouen, informa Europa Press.

El rabí de la sinagoga, Chmouel Lubecki, ha explicat que la seva esposa era al temple en el moment de l'atac. "Hem tingut un gran ensurt", ha narrat a l'BFM TV. La seva dona "ha sentit trets i crits, i després ha vist que sortia fum de la sinagoga, així que de seguida ha baixat i ha ajudat els bombers a entrar a la sinagoga". El rabí ha dit també que l'augment de l'antisemitisme els feia esperar que algun atac podia passar. "Teníem aquesta por, però quan passa de veritat és realment impactant", ha dit.

França acull els Jocs Olímpics d'aquí dos mesos, i recentment ha elevat el seu estat d'alerta al nivell més alt en un context geopolític complex al Pròxim Orient, amb la guerra de Gaza i també a Ucraïna. El país, com altres estats d'Europa, ha vist un gran augment dels actes antijueus des de l'atac de Hamàs el 7 d'octubre a Israel i la resposta militar d'Israel a Gaza, segons Reuters.

Policia francesa al llocs dels fets

El president del cos de fidels jueus del Consistori Central de França, Elie Korchia, ha dit aquest matí que la policia havia "evitat una altra tragèdia antisemita". L'alcalde de Rouen ha remarcat que la ciutat de Normandia se sent "maltractada i commocionada". Aquesta mateixa ciutat ja va ser sacsejada l'any 2016 per un atac reivindicat posteriorment per l'Estat Islàmic, quan un sacerdot va ser assassinat amb un ganivet durant el servei religiós a Saint-Étienne-du-Rouvray, a la part sud de Rouen.

stats