Internacional Europa 29/06/2023

Ja són 12 els morts pel bombardeig rus al restaurant del centre de Kramatorsk

Entre les víctimes mortals hi ha tres adolescents, dues de les quals són bessones, de 14 anys

ARA
3 min
Una imatge de com ha quedat el restaurant bombardejat amb míssils russos aquest dimarts a la ciutat de Kramatorsk.

BarcelonaLa ciutat de Kramatorsk, al Donbass, ja va ser escenari d'un dels pitjors atacs contra civils des de l'inici de la invasió russa contra Ucraïna: dos míssils russos van matar més de 60 persones i en van ferir 120 el 8 d'abril del 2022. Aquest dimarts, més d'un any després, aquesta localitat, no gaire lluny del front i acostumada als càstigs del Kremlin, ha tornat a ser víctima d'un atac indiscriminat amb míssils contra un objectiu civil. Almenys 12 persones han mort, tres de les quals molt joves, i més de 60 han resultat ferides en el bombardeig d'un restaurant i un centre comercial situat en una zona cèntrica de la ciutat, d'acord amb el balanç actualitzat d'aquest dijous de les autoritats de Kíiv.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En les primeres hores d'aquest matí, el cos d'una nena de 14 anys ha sigut rescatat d'entre les runes. Els altres dos menors que han perdut la vida són dues noies també de 14 i 17 anys. Es dona la tràgica circumstància que les dues adolescents de 14 anys són Iulia i Anna Aksentxenko, bessones que es trobaven a l'epicentre de l'impacte del míssil rus. D'entre les runes també han estat rescatades set persones més, però només amb ferides de diversa consideració.

Aquest dijous, el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU) ha informat que ha detingut un suposat agent de la intel·ligència russa que hauria ajudat Rússia a dirigir el míssil que va esclatar contra el restaurant. El suposat espia, que treballava en una empresa de transport de gas i vivia a Kramatorsk, va enviar un vídeo del restaurant i dels vehicles propers als serveis d'intel·ligència militar russa poc abans que es produís l'atac.

D'altra banda, un altre atac rus que ha tingut lloc aquest dimecres sobre Khàrkiv, al nord-est d'Ucraïna, a tan sols 40 quilòmetres de la frontera amb Rússia, ha posat fi a la vida de tres persones, segons ha informat el governador de la regió. Des de l'inici de la guerra, aquesta urbs ha sigut una de les més castigades, indiscriminadament, pels míssils del Kremlin.

Imatges verificades compartides a les xarxes socials mostraven dimarts a última hora el centre comercial completament destruït, ple de fum i envoltat de gent cridant. "Rússia ha apuntat contra zones plenes de civils", ha denunciat el ministre de l'Interior ucraïnès, Íhor Klimenko.

Kramatorsk és la ciutat més gran de la província de Donetsk no ocupada per les tropes russes i és la capital de facto de la regió. Per tant, és la base d'operacions de moltes agències d'ajuda humanitària que treballen al front de guerra. També és una localitat on s'han establert molts dels periodistes que cobreixen la invasió. De fet, el restaurant atacat era molt popular entre els estrangers que visitaven la ciutat. També hi menjaven molts dels soldats durant les estones que estaven allunyats del front. Entre els ferits, per exemple, hi ha l'escriptor colombià Héctor Abad Faciolince, l'autor, per exemple, d'una colpidora novel·la, El olvido que seremos, en què fa repàs de les circumstàncies que van conduir al seu país natal a l'assassinat del seu pare, víctima de la violència política.

"Eren llocs públics per menjar que, normalment, estan plens a vessar de civils", ha dit el governador de Donetsk, Pavló Kirilenko. Segons fonts que han presenciat l'atac, diversos periodistes estrangers eren dins l'establiment en el moment del bombardeig. Testimonis citats per la BBC han descrit els moments posteriors a l'explosió. "He vist gent morta, gent cridant, gent plorant, un gran caos", ha explicat un d'ells.

En un altre ordre de coses, el president polonès, Andrzej Duda, ha arribat aquest dimecres al migdia a Kíiv per entrevistar-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Una setantena de civils executats

L'atac contra Kramatorsk, dimarts al vespre, va tenir lloc el mateix dia que les Nacions Unides han fet públic un informe en què asseguren que les forces russes van executar sumàriament 77 civils que havien detingut arbitràriament durant la invasió d’Ucraïna. Encara un altre home, també detingut, va morir a causa de la tortura, les condicions inhumanes que va patir i la denegació d’atenció mèdica, s’hi pot llegir. Fins ara han pogut documentar-se 864 casos individuals de detenció arbitrària per part de Rússia des que va llançar la invasió, el febrer de l’any passat. 

Però l’anàlisi de la Missió per a Ucraïna de Vigilància dels Drets Humans de l’ONU també pica el crostó a Kíiv, perquè les forces de Zelenski van violar el dret internacional amb la detenció de civils, encara que a una escala molt menor, afegeix el treball, coordinat per Matilda Bogner i presentat aquest dimarts a Ginebra. Dels 77 civils assassinats pels russos, 72 eren homes i cinc, dones.

Kíiv recupera territori que estava en mans russes des del 2014

En els últims dies, les forces ucraïneses han recuperat terreny que estava en poder dels russos des del 2014. És l’avaluació que va fer ahir el ministeri de Defensa del Regne Unit en la seva actualització diària dels esdeveniments a la guerra, a partir dels moviments al front. De fet, dissabte passat Kíiv va anunciar que havia reconquerit la població de Krasnohórivka. Amb 16.000 habitants, la majoria pro-russos, el poble és menys de 30 quilòmetres a l’oest de la ciutat de Donetsk. Els atacs simultanis de les forces ucraïneses a la primera línia de resistència del Donbass haurien trencat les defenses de les milícies de la república autoproclamada de Donetsk i dels txetxens, que han combatut al costat de Moscou des del 2014. 

També hi ha hagut guanys territorials al sud i a la regió meridional de Kherson travessant el riu Dniéper i establint un cap de pont a la riba esquerra. En el seu habitual discurs nocturn, el president Zelenski va assegurar dilluns que havia sigut un “dia feliç” per a les seves tropes i per al país, tot i que no va especificar on s’havien aconseguit els avenços.

stats