Rússia llança una nova onada d'atacs sobre Ucraïna

Zelenski confirma per primer cop que la força aèria ucraïnesa ha utilitzat els F-16 occidentals per defensar-se de l'agressió russa

ARA
4 min
Restes de l'atac rus d'aquest matí a Zaporijia

BarcelonaRússia ha tornat a llançar aquest dimarts a la matinada una nova onada de míssils i drons sobre territori ucraïnès. Almenys dues persones han mort i cinc més han resultat ferides en un bombardeig en un hotel a Kriví Rih, al centre del país. Dues persones més han mort a la ciutat de Zaporíjia, on l'atac ha deixat també quatre ferits. I encara una més en una de les localitats atacades. Les forces aèries ucraïneses han assegurat que Rússia ha llançat 10 míssils, dels quals cinc han pogut ser interceptats, i 81 drons, dels quals 60 han estat abatuts per les defenses antiaèries i també per la participació dels F-16 cedits per Occident. És la primera vegada que Kíiv ha confirmat que els ha utilitzat en resposta a l'agressió russa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nova onada ha arribat quan Ucraïna encara no s'havia recuperat de la de dilluns, una de les més greus dels últims mesos, amb dos parells de centenars de drons i míssils llançats contra 15 regions del país, que van deixar set morts i va impactar sobretot en la infraestructura elèctrica. Com va passar a la tardor, Moscou prepara l'arribada de l'hivern ucraïnès minvant la xarxa local. El ministeri de Defensa rus ha confirmat que aquest era l'objectiu, i va al·legar que la infraestructura energètica serveix al "complex de producció militar" ucraïnès.

Mentre els serveis d'emergència del país encara atenien els diferents escenaris dels impactes russos, en una conferència que Volodímir Zelenski ha mantingut aquest dimarts amb la premsa internacional a Kíiv, amb motiu del Dia de la Independència d'Ucraïna, que es va celebrar dissabte passat, el president ha assegurat que presentarà al mes de setembre als candidats republicà i demòcrata a la Casa Blanca –Donald Trump i Kamala Harris– un pla sobre com pretén posar fi a la guerra amb Rússia. Sense que hagi explicitat els punts clau, ha dit que el pla inclourà passos en els fronts diplomàtic i econòmic. Ha estat durant la trobada que ha confirmat la participació dels avions de combat.

Zelenski ha insinuat també que el sorprenent atac llampec de les últimes tres setmanes sobre la regió russa de Kursk forma part d'una estratègia per aconseguir que Moscou iniciï converses de pau. Unes converses a què Moscou no té intenció de comparèixer. Sobre l'ofensiva en concret, el màxim comandant militar de Kíiv ha assegurat aquest dimarts que les tropes ucraïneses controlen ja 1.294 quilòmetres quadrats de territori i uns 100 assentaments, una àrea més gran que la que Rússia ha conquerit de terreny ucraïnès al llarg de l'any. Si bé l'avenç s'ha alentit, des que van començar les operacions Kíiv ha fet 594 presoners.

Un conflicte més enllà del continent

Arran dels atacs de dilluns i dimarts, Zelenski va tornar a demanar als aliats occidentals que permetin utilitzar l'armament que li faciliten directament contra territori rus. Una petició que ha tingut resposta des de Moscou aquest migdia.

En una trobada amb periodistes de què informa l'agència Reuters, el ministre d'Exteriors de Vladímir Putin, Serguei Lavrov, ha dit des de Moscou que les demandes d'Ucraïna perquè Occident li permeti atacar Rússia amb armes occidentals són perilloses. "Occident –ha dit en un to gens diplomàtic– està buscant problemes, juga amb foc. [...] Els nord-americans associen inequívocament la Tercera Guerra Mundial amb una cosa que, Déu no ho vulgui, si passa, afectaria exclusivament Europa". Però Rússia, ha afegit Lavrov, “està clarificant la seva política nuclear”.

Qui també ha tornat a ser clar sobre el caràcter de l'ajuda a Zelenski ha estat Londres. El primer ministre Keir Starmer ha afirmat aquest matí, en la conferència de premsa que ha fet després d'un discurs sobre política interior, que "la posició del Regne Unit no ha canviat". En altres termes, que Kíiv no pot utilitzar armes de llarg abast per atacar objectius molt endins de territori rus.

Zelenski voldria poder llançar els míssils de creuer Storm Shadow / Scalp, de fabricació anglofrancesa, contra les bases russes properes a la frontera des de les quals Moscou matxaca la seva ciutadania i les seves infraestructures, com en les dues nits anteriors. La reticència occidental, que no tots els aliats d'Ucraïna comparteixen, prové de la por a l'escalada. Una por que les paraules de Lavrov atien.

Els atacs ordenats pel Kremlin arriben en plena incursió ucraïnesa sobre la regió russa de Kursk, que ha aixecat la moral ucraïnesa després de més d'un any d'estancament dels fronts. Amb la incursió a Kursk, Ucraïna pretenia obligar el Kremlin a desviar tropes del front de Donetsk, on l'exèrcit rus avança cap a la ciutat de Pokrovsk, que ha començat a ser evacuada. Però l'embat rus a les regions de l'est d'Ucraïna no s'ha frenat, i no queda clar si Rússia serà capaç de rendibilitzar a favor seu el moviment.

Algunes fonts russes han apuntat a un intent ucraïnès d'ampliar l'ofensiva a la regió fronterera de Bélgorod, escenari anterior d'accions de russos pro Kíiv durant la primavera passada. El governador de la regió ha assegurat a Telegram que els ucraïnesos estan intentant avançar des de la frontera, però que "la situació està sota control".

stats