Els russos pro-Kíiv que van atacar Bélgorod: "Les armes són l'única opció contra Putin"

Els grups paramilitars anti-Putin afirmen que continuen operant en territori rus

ARA
2 min
Baranovski, Kholod i Kapustin en la roda de premsa aquest dijous a Kíiv

BarcelonaPer als russos contraris a Putin ja no hi ha alternativa possible a les armes. Així ho han fet saber aquest dijous a Kíiv, en una roda de premsa organitzada per Ukrinform, els líders del Cos de Voluntaris Russos (RDK), la Legió Llibertat de Rússia i el Batalló Siberià, les tres faccions russes pro-Ucraïna que la setmana passada van atacar les regions russes de Kursk i Bélgorod des d'Ucraïna. "Malauradament la protesta pacífica no funciona i cada cop més gent assumeix que l'única sortida són les armes", ha afirmat el líder del Batalló Siberià, conegut amb el pseudònim de Kholod.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els líders de les altres dues faccions s'hi han mostrat d'acord. "No hi ha més opcions. Hem de bolcar els esforços en les unitats que estem lluitant aquesta guerra", ha clamat el líder de l'RDK Denís Kapustin, segons recull El País. "Si no volen participar o donar suport que no diguin que formen part de l'oposició", ha sentenciat el polèmic soldat d'extrema-dreta. Els paramilitars han assegurat haver capturat 37 soldats russos, però han descartat intercanviar presoners perquè asseguren que "alguns dels retinguts volen lluitar" a les seves files. Tampoc s'ha parlat en la roda de premsa del nombre de soldats proucraïnesos morts, tot i que Moscou els va situar la setmana passada en 429.

Els líders dels grups paramilitars han dit que l'atac, el més gran en territori rus des que va començar la guerra i que ha obligat a evacuar 9.000 criatures de Bélgorod, encara continua. "Ben aviat avançarem cap a altres assentaments", ha assegurat Kholod. El líder del Batalló Siberià creu que Putin està perdent el control de Rússia i que per això "cada cop més compatriotes" s'estan unint a les seves files. Kholod també ha posat en dubte la legitimitat del president rus. "Els ciutadans de Kursk i Bélgorod, sota les bombes, no van poder votar [a les eleccions presidencials de diumenge]. Ningú pot dir que l'elecció de Putin fos legítima", ha sentenciat.

Kapustin, Kholod i el líder de la Legió Llibertat de Rússia, Alekséi Baranovski, també s'han afanyat a aclarir els seus vincles amb Kíiv. Kapustin ha afirmat que van rebre suport logístic i d'intel·ligència d'Ucraïna, però ha volgut recalcar que actuen de manera independent. De fet, quan els periodistes li han preguntat per la procedència de les armes que van fer servir, el soldat ha assegurat, amb certa sorna, que "tothom pot comprar tancs i coets en una botiga militar".

stats