Immigració

El somni ofegat de la noia de l'hoquei

Shahida Raza, jugadora de la selecció pakistanesa, anava a la pastera que es va enfonsar a Itàlia

3 min
Les restes d'un vaixell naufragat a les costes italianes

BarcelonaLa Shahida Raza, una jugadora de la selecció femenina d’hoquei del Pakistan, tenia 27 anys i un somni: trobar tractament mèdic per al seu fill, que quan era un nadó va patir una lesió neurològica que li va deixar mig cos paralitzat. Segons ha explicat la seva germana Saadia a la BBC, ajudar el seu nen de 3 anys és el que la va empènyer a entaforar-se en una pastera amb unes 200 persones més per travessar mig Mediterrani des de Turquia fins a Itàlia. Ella va viatjar sola i planejava portar legalment el nen a Europa un cop ella hagués pogut obtenir els papers. Després de tres o quatre dies d’un viatge extenuant, gairebé ho havien aconseguit. Però, en ple temporal, diumenge el motor de la precària embarcació es va incendiar, la barcassa es va partir i diumenge el seu cos va aparèixer en una platja de Calàbria, al sud d’Itàlia. És un dels 68 cadàvers que les autoritats italianes han pogut recuperar. Hi ha hagut 80 supervivents que van aconseguir arribar a la platja. La resta se’ls ha empassat el mar.

La jugadora va trucar a la seva germana des de la pastera. “Estava molt contenta: deia que gairebé havien arribat i que no es creia que per fi aviat podria portar el nen perquè el curessin”, recorda. La família no ha rebut encara cap notícia de les autoritats i es va assabentar del naufragi a través de les xarxes socials. Ara només poden demanar la repatriació del cadàver. “No volem res més, de ningú”, sentencia la germana, encara en estat de xoc. Assegura que l’esportista tenia por del mar. 

Raza jugava també a futbol per al Balochistan United –on se la coneixia amb el sobrenom de Chintoo– i, encara que era internacional, no va poder trobar una feina amb un salari suficient per pagar el tractament mèdic al seu fill. 

La recordava ahir Hajra Khan, jugadora de la selecció femenina de futbol del Pakistan: “Una altra companya d’equip s'ha mort. Shahdida-Chintoo era molt llesta i explosiva dins i fora del camp. Gràcies per haver fet l’assistència del meu primer gol internacional. M’agradaria que el meu país respectés els seus esportistes, la seva gent! Descansa en pau eterna, germana”. 

Diverses veus han recordat al Pakistan la noia, incloent-hi Aurat March, una coneguda activista feminista, i la federació d’hoquei del Pakistan, amb qui ella havia jugat sis partits com a internacional el 2013. 

Massa preguntes sense resposta

A mesura que passen els dies els relats dels supervivents i dels organismes oficials van encaixant per entendre com es va produir el desastre. La barcassa la va localitzar per primer cop un avió operat per Frontex, l’agència europea de vigilància fronterera, a 75 quilòmetres de la costa de Calàbria. 

Frontex ha assegurat que l’embarcació navegava sense mostrar senyals de perill, però que van alertar les autoritats perquè les càmeres tèrmiques indicaven que hi podia haver gent sota la coberta. La Guardia di Finanza, que s’ocupa de la vigilància de les costes, va enviar dues patrulleres a la zona, però van tornar a port a causa de les males condicions climatològiques. 

El desastre ha posat al focus la batalla que la primera ministra italiana, la ultradretana Giorgia Meloni, lliura contra el rescat de migrants al Mediterrani. Sota les noves lleis, vaixells com l’Open Arms perden dies viatjant fins a ports llunyans, un temps que no poden dedicar a salvar vides. 

stats