La retirada russa deixa al descobert una fossa amb 440 cossos a Izium

Putin admet l'avenç ucraïnès i amenaça de respondre: "Us recordo que ara només lluita l'exèrcit professional"

4 min
Fossa comuna a Iziuim, al nord-est d'Ucraïna.

BarcelonaIgual que va passar amb el territori alliberat al voltant de Kíiv a la primavera, l'exèrcit ucraïnès ha trobat aquesta setmana una gran fossa comuna a Izium, una de les localitats del nord-est d'Ucraïna recuperades de mans russes. Segons les autoritats ucraïneses, han trobat 440 cadàvers enterrats en aquesta fossa, ubicada entre els arbres del bosc a tocar de la localitat. "Rússia està deixant un rastre de mort arreu on passa i haurà de retre comptes", ha dit el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en el seu discurs televisat d'aquesta matinada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Unes creus de fusta senzilles escampades en un clar del bosc pròxim a Izium marquen la ubicació d'aquesta nova fossa comuna, més gran encara que les que es van trobar a Butxa, a la rodalia de Kíiv. La majoria de creus només estan marcades amb números. En una de les tombes més grans, un senyal marca la presència de 17 cadàvers de soldats ucraïnesos. Però Oleg Kotenko, representant del govern ucraïnès, assegura que els vídeos publicats a les xarxes socials per soldats russos que van ocupar la zona suggereixen que allà hi ha més de 17 cossos, potser 25 o 30.

El governador regional, Oleg Sinegubov, ha explicat que molts dels cadàvers havien aparegut amb les mans lligades a l'esquena. "Aquí hi ha enterrats civils i, d'acord amb la nostra informació, tots tenen signes de mort violenta", ha dit el governador a la premsa, en una connexió des d'allà. A més, veïns de la zona han dit a Associated Press que entre els 440 cossos enterrats a la fossa comuna hi ha probablement desenes de víctimes d'un atac aeri rus sobre un edifici d'habitatges, on van morir adults i nens. El Consell de Drets Humans de l'ONU, amb seu a Ginebra, ha anunciat que hi enviarà un equip d'investigació.

"A mesura que s'alliberen àrees que estaven sota control rus, veiem clares evidències d'assassinats massius i altres crims de guerra, com va passar a Butxa, que es convertirà en un símbol com Srebrenica o Alep, de la barbàrie dels cossos invasors", deia Beth Van Schaack, l'ambaixadora dels Estats Units per a la Justícia Global, en una roda de premsa aquest divendres per denunciar altres crims de guerra russos dels quals s'estan recopilant dades per portar-los davant del Tribunal Penal Internacional.

La fiscalia ucraïnesa ja investiga uns 71.000 possibles crims de guerra que haurien estat comesos per Rússia des de l'inici de la invasió, el 24 de febrer. Per fer-ho, compta amb un grup d'especialistes internacionals i la col·laboració d'ONGs com The Reckoning Project, que, en la mateixa roda de premsa de l'ambaixadora, ha presentat aquest divendres algunes conclusions de la seva investigació. Han documentat crims de guerra comesos en els centres anomenats de filtració, on van a parar els ciutadans ucraïnesos detinguts per les tropes russes en els territoris ocupats dins d'Ucraïna. Són centres ubicats en territori rus, a prop de la frontera, on s'ha provat la pràctica de tortures, i també s'hi han localitzat per satèl·lit el que semblen ser també fosses comunes, segons Van Schaack. L'ambaixadora ha xifrat en 1,6 milions els ucraïnesos que han passat ja per aquests centres, entre ells 260.000 nens, molts dels quals han estat separats dels seus pares. També s'ha constatat l'enviament de molts d'aquests nens, orfes o amb pares vius, a centres d'adopció en altres territoris de Rússia, on s'ofereixen en adopció a ciutadans russos.

9.000 quilòmetres quadrats recuperats

Els centres de filtració, com els "atacs premeditats contra població civil", són "patrons" que es repeteixen en l'actuació de les tropes russes en diversos conflictes, des de les diverses guerres de Txetxènia fins a Ucraïna, passant per Síria, ha explicat la periodista Janine di Giovanni, de The Reckoning Project. Un altre patró són les fosses comunes, com les que s'han trobat a Izium. La recuperació d'aquesta localitat ha estat una victòria significativa per a les tropes ucraïneses, ja que Izium és un nucli estratègic al sud de Khàrkiv que les tropes russes utilitzaven com a punt d'abastiment. Però no ha estat l'única.

Les autoritats ucraïneses asseguren que ja han recuperat 9.000 quilòmetres quadrats de terreny (més que la província de Barcelona) que estava en mans russes, un avenç que ha enfortit la moral al bàndol ucraïnès i ha reforçat les seves peticions de més ajuda armamentista als aliats occidentals. Amb tot, aquest mateix divendres el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, advertia que no hi ha res segur. "Per descomptat, és molt encoratjador veure que les forces armades ucraïneses han estat capaces de recuperar territori i també atacar darrere de les línies russes. Al mateix temps, hem d'entendre que aquest no és l'inici del final de la guerra. Hem d'estar preparats per al llarg termini", ha dit a la BBC.

Des de Samarcanda, on se celebra la cimera de Cooperació de Xangai, el president rus, Vladímir Putin, ha valorat finalment la contraofensiva ucraïnesa, només per afirmar que no farà variar els plans de Moscou. "La nostra operació ofensiva al Dombas no s'aturarà. Ells estan avançant, molt poc a poc però estan agafant més espai", ha dit des de l'Uzbekistan. I també ha amenaçat amb una resposta: "Us recordo que l'exèrcit rus no està lluitant sencer. Només l'exèrcit professional està lluitant".

Putin ha assegurat aquest divendres que el president Zelenski no està preparat per mantenir converses de pau. També ha tornat a desafiar Europa dient que "si volen gas que obrin el Nord Stream II", l'oleoducte paralitzat pel govern alemany. Putin s'ha reunit amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, per parlar de les exportacions de gra ucraïnès que Moscou va desbloquejar amb el compromís que Ankara les supervisa. Sobre la taula estava també la recent crisi entre Armènia i l'Azerbaidjan, en què Turquia i Rússia donen suport a bàndols oposats. Putin ha dit que encara té recursos per fer-hi de mediador.

Els mercenaris russos de Wagner recluten presoners

El cap del grup mercenari rus Wagner, Ievgeni Prigojin, està reclutant presoners per anar a lluitar a la guerra d’Ucraïna, segons es desprèn d’un vídeo filtrat, i verificat per la BBC, on se’l veu arengant un grup nombrós de presoners en un centre penal, que la cadena britànica ha geolocalitzat a la República de Marí El, al centre de Rússia. "Sabeu d’algú que us pugui treure d’una presó amb vida? Només Al·là o Déu. Jo us trauré d’aquí amb vida. Però no sempre us retornaré amb vida", els diu. La proposta seria commutar la seva pena per anar a servir al front de batalla durant un mínim de sis mesos. En el vídeo, Prigojin els adverteix, però, de tres grans prohibicions o "pecats", en les seves paraules. El primer és desertar, el segon és l’alcohol i les drogues i el tercer seria mantenir relacions sexuals amb dones locals "o amb flora, fauna, homes, qualsevol cosa". La gravació confirma l’especulació que fa temps que dura sobre la intenció de Rússia d’enviar tot tipus de reforços al front, especialment ara que la contraofensiva ucraïnesa està assolint victòries importants.

stats