Internacional Europa 24/11/2022

Ucraïna recupera lentament els subministraments de llum i aigua

Les plantes nuclears tornen a funcionar i totes les regions es reconnecten a la xarxa elèctrica

3 min
La gent entra i surt d'un mercat a Kramatorsk durant una apagada elèctrica provocada pels atacs amb míssils russos.

BarcelonaUcraïna ha començat a recuperar els serveis d'electricitat, calefacció i aigua després de l'onada de míssils que Rússia va llançar dimecres, que van deixar pràcticament tot el país a les fosques. Totes les centrals nuclears ucraïneses van haver de deixar de funcionar, cosa que no passava des de feia 40 anys. Aquest dijous s'ha començat a restablir l'energia de les plantes, segons l'operador estatal Energoatom.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap adjunt de l'oficina del president, Kirilo Timoixenko, ha informat aquest dijous al vespre que s'ha recuperat el subministrament d'electricitat a totes les províncies. Ha indicat que, en primer lloc, s'estan reconnectant a la xarxa elèctrica les infraestructures crítiques i que, de mica en mica, s'anirà restablint el servei a les llars i negocis.

Unes imatges de satèl·lit de la NASA distribuïdes per l'agència Reuters, que mostren la lluminositat nocturna d'Europa des de l'espai, deixen clar l'impacte dels atacs, amb ben pocs punts de llum sobre Ucraïna.

Imatge de satèl·lit de la NASA que mostra la lluminositat nocturna a Europa, amb Ucraïna a les fosques.

Kíiv ha començat el dijous –el dia en què es compleixen nou mesos justos des que va començar la guerra– amb un 70% dels veïns sense electricitat. A primera hora de la tarda l'alcalde, Vitali Klitxkó, ha informat que el subministrament d'aigua s'havia restablert a tots els districtes de la ciutat, tot i que ha afegit que caldrà temps perquè el sistema funcioni a plena capacitat. A Lviv, a l'oest, la situació era molt similar, amb un 75% de les llars sense llum. La vicealcaldessa, Irina Maruniak, ha explicat a l'agència Efe que tota la ciutat torna a tenir aigua, però no calefacció centralitzada, i ha avisat que la situació canvia constantment. Les autoritats regionals han anat informant a través de les xarxes socials sobre el progrés de les reparacions, però també han avisat que cal temps, tenint en compte el nivell de destrucció. El d'aquest dimecres és el tercer atac simultani amb míssils de Rússia dirigit a infraestructures energètiques d'Ucraïna.

Tenint en compte les dificultats a mesura que avança l'hivern, les autoritats ucraïneses estan obrint milers de refugis, que Volodímir Zelenski ha batejat com "centres d'invencibilitat", que ofereixen àpats calents, electricitat, calefacció i connexions a internet. Aquest dijous al matí n'hi havia més de 3.700 oberts a tot el país, segons ha detallat el govern.

Residents de Kíiv en un "centre d'invencibilitat" amb calefacció, llum i connexió a internet.

A Kherson, una ciutat que forma part dels territoris annexionats il·legalment pel Kremlin a finals de setembre, continua l'evacuació de civils, promoguda i organitzada pel govern ucraïnès tenint en compte les condicions precàries dels edificis i les infraestructures. A més, en aquesta localitat recuperada fa dues setmanes per les forces ucraïneses hi continuen caient bombes. Segons autoritats locals, en els últims quatre dies s'han produït 62 bombardejos, 17 durant aquest dijous.

El portaveu del ministeri de Defensa rus, Ígor Konaixénkov, ha reconegut els bombardejos a instal·lacions energètiques, tot i que ha assegurat que l'objectiu no és atacar la població sinó infraestructures que "estan vinculades de manera directa o indirecta al potencial militar". I el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha insistit que les autoritats de Kíiv tenen la possibilitat "d'arreglar la situació" si compleixen les demandes de Moscou, amb la qual cosa podrien "posar fi a tots els possibles patiments de la població civil".

stats