Internacional 16/08/2019

Open Arms: "Les condicions a bord són crítiques"

L'ONG demana l’evacuació “urgent i immediata” després de l'informe dels psicòlegs que ha avaluat l'estat dels migrants, després de 15 dies a bord

Agències
2 min
Un dels evacuats de matinada en una foto compartida a Twitter per la ONG

RomaOpen Arms ha sol·licitat l’evacuació “urgent i immediata” de tots els ocupants del vaixell. En una informació al seu compte de Twitter l’ONG explica que les “condicions psicofísiques” tant dels adults com dels menors que estan a l'embarcació són “crítiques” i la seva seguretat és "molt preocupant", segons l’informe que han fet els psicòlegs de l’ONG Emergency. Per aquest motiu tots els ocupants del vaixell, que és a poca distància de la costa de Lampedusa, “necessiten ser desembarcats amb màxima urgència per emergència humanitària”, conclou l'informe.

"Amenaces de suïcidi. Conats de violència. Totes les persones estan físicament i psicològicament trencades. Al límit. Necessiten ser evacuades de manera immediata". Els psicòlegs han avaluat la salut dels migrants a bord de l’'Open Arms' i en demanen el desembarcament immediat per “evitar un agreujament del ja precari estat psicològic” dels ocupants. Els metges han detectat una “extrema vulnerabilitat tant física com psicològica”, agreujada per les condicions d’incertesa i del “nivell d’estrès” que s’està vivint a bord de l’embarcació. Tensió muscular, dificultat per dormir, fatiga, sensació de perill imminent, pensaments d’autolesió i sentit de desesperació són alguns dels símptomes concrets que presenten els ocupants, segons l’informe.

Cinc persones i els seus acompanyants van ser evacuades amb urgència del vaixell 'Open Arms' dijous al vespre per causes psicològiques. Aquest divendres s'han evacuat tres persones més i un acompanyant per "complicacions mèdiques que requereixen d'atenció especialitzada". Així, al vaixell hi queden ara uns 135 rescatats, que fa 15 dies que esperen accedir a un port segur on desembarcar.

La Fiscalia obre una investigació per "segrest"

Paral·lelament, la Fiscalia italiana ha obert una investigació per "segrest de persones", tot i que de moment no va dirigida contra ningú en concret, informa Efe. La fiscalia de la ciutat d'Agrigent, a Sicília, ha posat en marxa el tràmit després de rebre una declaració formal dels advocats d'Open Arms. En els últims dies, també n'havia obert un altre amb la hipòtesi de delicte d'incitació a la immigració il·legal, que segueix en curs.

Precisament va ser aquesta mateixa fiscalia la que va obrir una investigació a l'agost del 2018 contra el ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini, pels delictes de segrest, arrest il·legal i abús de poder després d'haver retingut durant cinc dies a més d'un centenar de immigrants a Catània. Salvini, que manté els ports del país tancats a la immigració, no va ser jutjat per aquests fets, perquè el seu soci en el govern, l'antisistema Moviment Cinc Estrelles, va impedir que s'aixequés la seva immunitat.

stats