Internacional 01/03/2017

Fillon manté la candidatura tot i que la justícia l'imputarà pels "sous ficticis"

El candidat conservador resisteix i acudirà davant dels tribunals el 15 de març. Mentrestant, es retira un membre destacat de la seva campanya

Ara
2 min
Fillon en la seva declaració aquest dimecres davant la premsa.

BarcelonaEl candidat de la dreta a les presidencials franceses, François Fillon, no es retira i es manté en la carrera electoral després que els jutges instructors l'hagin convocat el 15 de març per imputar-lo per l'afer dels sous ficticispagats a la seva dona i dos dels seus fills. Com a conseqüència d'aquest anunci, ja ha dimitit el responsable d'Afers Internacionals de la seva campanya, Bruno Le Maire.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Le Maire, que va participar en les primàries de la dreta amb Fillon, ha dit en un comunicat que renuncia "pels seus principis", ja que creu en "el respecte de la paraula donada, indispensable per a la credibilitat política". El candidat conservador, tal com es veu en el vídeo, havia dit el mes passat, quan va sortir l'escàndol a la llum, que no es presentaria a les eleccions en cas de ser imputat.

Fillon, enmig dels rumors que anunciaven que abandonava la cursa presidencial, ha dit que "resistirà" davant del que ha qualificat d'"assassinat polític". El candidat ha criticat durament la decisió dels magistrats, que l'han convocat a declarar el 15 de març. A més, ha titllat la situació "d'inversemblant", ja que la convocatòria s'ha llançat només uns dies després de la designació dels jutges i "sense que hagin tingut coneixement del dossier de la investigació".

El polític conservador ha insistit que "no reconeix els fets" i que ell "no ha malversat fons públics". Ha explicat que va contractar la seva dona i dos dels seus fills, però defensa que era legal i que va fer-ho perquè sabia que podia confiar-hi. Tot i així, compareixerà davant dels tribunals perquè "respecta les institucions" i vol dir "la veritat" i demostrar la seva innocència. Fillon denuncia, no obstant, que "la justícia no és igual per a tothom", ja que no s'ha respectat la seva presumpció d'innocència. Ha lamentat que s'estigui violant l'estat de dret i ha parlat "d'assassinat polític sense precedents". Segons ha dit, però, només el "sufragi universal" podrà decidir qui ha de ser el pròxim president de la República francesa.

Fillon és a l'ull de l'huracà des que el setmanari 'Le Canard Enchainé' va publicar, a finals de gener, que la seva dona, Penelope Fillon, havia tingut una feina fictícia durant vuit anys i havia cobrat un sou, primer com a assistent parlamentària del seu marit i, després, com a consellera literària de la publicació 'La Revue des deux mondes', propietat d'un amic del seu marit. També dos dels seus fills estan implicats en l'escàndol, ja que haurien treballat com a ajudants del seu pare entre el 2005 i el 2007.

La investigació, oberta per la Fiscalia Nacional Financera i ara en mans dels jutges instructors, es refereix a càrrecs de desviament de fons públics, tràfic d'influències i ocultació d'activitats.

stats