Internacional 01/12/2018

Batalla campal al centre de París

Un centenar de ferits, barricades i vandalisme en una nova protesta dels ‘armilles grogues’

Alícia Sans
4 min
Els bombers intenten sufocar un vehicle incendiat a la plaça de l'Etoile, a París, aquest dissabte.

ParísCaos total i un escenari gairebé apocalíptic. La protesta dels 'armilles grogues' s'ha convertit aquest dissabte a París en una autèntica revolta violenta, com mai s'havia vist a la capital francesa: desenes de vehicles cremats, barricades, incendis, llançament de projectils i fins i tot vandalisme de comerços. La consternació és generalitzada.

Els manifestants fins i tot han pujat al capdamunt de l'emblemàtic Arc de Triomf, al nord de l'avinguda dels Camps Elisis, i han fet pintades sobre el monument que deien: "Macron, dimissió" i "Per menys d'això, hem tallat caps". La policia ha detingut 287 persones. A més, almenys s'han registrat 92 ferits, 14 dels quals són agents de l'ordre.

Els manifestants han escrit "Macron, dimissió" a les partes de l'Arc de Triomf.

El president francès, Emmanuel Macron, ha fet una compareixença d'urgència a través de la televisió des de Buenos Aires, on participa a la cimera del G-20, i ha afirmat: "No acceptaré mai la violència". El mandatari tornarà aquest mateix diumenge a França atesa la situació de caos. La protesta ha començat a primera hora del matí, i a les vuit del vespre encara se sentien les sirenes dels vehicles de policia i els bombers intentaven sufocar automòbils cremats en diversos punts de la ciutat .

"Els 'armilles grogues' triomfaran" és un dels grafitis que hi ha, des d'aquest dissabte al matí, en una de les parets de l'Arc de Triomf de París. Des de primera hora, un grup de manifestants dels anomenats 'armilles grogues' –que protesten principalment per l'augment de la taxa de carburants– s'han reunit a la plaça de l'Étoile de la capital francesa. Els enfrontaments amb la policia han començat quan un grup d'individus han volgut forçar un dels punts de control que les forces de l'ordre han instal·lat en aquesta zona, que queda fora del perímetre de seguretat.

Per tercer dissabte consecutiu, els autodenominats ‘armilles grogues’ havien convocat una manifestació a París. La prefectura va autoritzar la protesta, però en un perímetre de l’avinguda dels Camps Elisis on unes 200 persones s'han arribat a reunir al migdia.

Però, a mesura que han passat les hores, la situació s'ha degenerat fins al punt que alguns carrers han estat escenari d’una mena de guerrilla urbana. Alguns manifestants fins i tot portaven bats de beisbol, s'han evacuat alguns centres comercials i s'han destrossat moltes botigues. Un núvol de fum s'ha estès al voltant de l’avinguda dels Camps Elisis, on hi havia la majoria dels manifestants. Així mateix, els episodis de violència també s'han multiplicat en altres punts de la capital, com ara a la plaça de la Bastilla, la de la Borsa i la de l'Òpera. Les autoritats han hagut de tancar més d’una desena d’estacions del metro de la ciutat.

Diversos vehicles calcinats a l'avinguda Kleber, de París.

El ministre de l'Interior, Christophe Castaner, ha quantificat "1.500 esvalotadors", fent referència als manifestants més violents i visiblement preparats, equipats amb motxilles i màscares. "No són 'armilles grogues' i desacrediten el moviment", ha explicat per la seva banda Laurent Nuñez, la mà dreta del ministre de l'Interior. "Si hi ha violència és perquè tenim al davant individus extremadament violents", ha justificat Nuñez, que ha opinat que el dispositiu policial era "suficient" inicialment. Però la realitat ha estat diferent. En total s'han mobilitzat entre 4.500 i 5.000 policies per assegurar la zona dels voltants del Palau de l'Elisi i l'avinguda dels Camps Elisis.

Com la setmana passada, la policia utilitza canons d'aigua i gasos lacrimògens per dispersar els manifestants més agressius. Tot i això, les forces de l'ordre no han pogut evitar que un grup d''armilles grogues' arribessin a l'Arc de Triomf. Una de les imatges del matí ha estat quan una vintena de manifestants s'han agenollat, puny enlaire, al voltant de la tomba del Soldat Desconegut i han cantat 'La marsellesa'. Durant la tarda, alguns ‘armilles grogues’ han aconseguit pujar a dalt de l'Arc de Triomf, aprofitant que la policia s’havia centrat a dispersar als grups més violents als carrers adjacents.

"Les imatges que hem vist aquest matí són intolerables. La voluntat demostrada i assumida d'atacar les nostres forces de seguretat, els símbols del nostre país, són un insult a la República. Suport i confiança al personal mobilitzat", ha escrit el ministre de l'Interior a Twitter, en què també ha difós un vídeo dels 'armilles grogues' violents.

El primer ministre francès, Édouard Philippe, ha anul·lat els actes de la seva agenda aquest dissabte. "Aquestes imatges em xoquen", ha afirmat. "Estem disposats a dialogar amb qui, sincerament, estigui obert a dialogar", ha declarat per la seva banda el portaveu del govern, Benjamin Griveaux, per intentar calmar els ànims.

Emmanuel Macron va anunciar dimarts que apostarà per una política que redueixi les emissions dels gasos d'efecte hivernacle contra el canvi climàtic, sense que això repercuteixi sobretot en la butxaca de les classes mitjanes i baixes. En canvi, els 'armilles grogues' es queixen que ells hagin d'assumir la factura ecològica. "Per què els pobres hem de pagar la taxa dels carburants quan els rics estan exempts d'impostos?", és la seva argumentació.

Aquesta és la tercera manifestació protagonitzada pels 'armilles grogues'. La primera, el 17 de novembre, va reunir 282.000 persones, i la segona, dissabte passat, 106.000, segons dades oficials.

stats