Internacional 10/09/2017

Florida espera l'impacte de l''Irma' amb un toc de queda i sis milions d'evacuats

L’huracà provoca danys al nord de Cuba i es preveu que torni a guanyar força

Santi Piñol
3 min
Grans onades sobrepassant els límits d’un Malecón inhabitualment buit, ahir a l’Havana.

L'HavanaL’huracà Irma continua el seu viatge devastador pel Carib cap a la costa de Florida després d’haver colpejat ahir amb tota la seva intensitat la zona dels cayos del nord de Cuba. Tot i que ahir la tempesta va perdre una mica d’intensitat, fins a situar-se en una de categoria 3, els meteoròlegs del Centre Nacional d’Huracans apuntaven que la calma era tan relativa com temporal perquè preveien que, a mesura que s’acostés a l’estat nord-americà tornaria a guanyar força. L’alerta per l’arribada de l’huracà es manté en aquesta regió del sud dels Estats Units, i hi ha més de sis milions de persones amb ordre de desallotjar casa seva.

A Cuba, els forts vents de més de 200 quilòmetres per hora i les pluges intenses van obligar a evacuar més de 2.000 persones a última hora. En conjunt, es calcula que un milió de persones eren fora de casa seva, acollides en refugis habilitats o en residències dels seus familiars. Més de 10.000 turistes allotjats als cayos també van ser traslladats a un lloc més segur.

Trajectòria erràtica

La tempesta, amb un comportament erràtic, havia tornat a recuperar la categoria 5 i durant unes hores va resseguir la costa cubana amb l’epicentre de la tempesta a tan sols uns 50 quilòmetres de distància. Des del 1935 cap ull d’un huracà de categoria 5 havia tocat terra a Cuba.

Com sempre passa quan aquests fenòmens toquen terra, l’huracà Irma es va debilitar i va tornar a la categoria 4, però es possible que torni a la màxima perquè l’aigua calenta de l’oceà actua com a gasolina. Al tancament d’aquesta edició encara hi havia poca informació sobre la magnitud dels danys a les zones per on el nucli havia passat més a prop. La televisió cubana parlava d’edificis sencers esfondrats i d’inundacions de fins a 2 i 3 metres d’alçada en poblacions de la costa. En unes imatges de Caibarién, una localitat al centre del país, el poble semblava una piscina gegant, amb totes les plantes baixes inundades. La força amb què l’huracà va descarregar sobre Cuba va ser tan brutal que fins i tot va provocar inundacions i lleus penetracions del mar en poblacions del litoral sud de l’illa.

Malgrat tot, el que més preocupa els cubans és que l’Irma giri aviat cap a Florida i abandoni l’illa. Els últims pronòstics assenyalaven que ahir a la nit havia de començar la seva ruta ascendent, però si tornen a fallar, s’acostaria perillosament a l’Havana. La capital és un dels punts més vulnerables del país perquè té el parc d’edificis més deteriorats, i es tem que no podrien suportar la potència de l’ Irma. Les autoritats del país, que sempre mantenen un to tranquil en les seves comunicacions, van canviar-lo per alertar els havans que les precaucions preses davant anteriors huracans podien no ser suficients.

Ahir, a l’Havana, es percebia el canvi de pronòstic. Fins aquell moment la capital havia quedat protegida de l’huracà i hi havia una certa sensació festiva, tot i que alguns veïns s’afanyaven a cobrir les portes amb fustes. A les guagas [autobusos] tothom duia la paraula Irma escrita al front i el vehicle recorria una ciutat gairebé fantasma plena de vidres protegits amb cinta aïllant, finestres tapiades i murs de contenció per evitar l’entrada d’aigua.

Els mercats eren els únics llocs que trencaven aquesta fantasmagòrica postal. Reforçats per les autoritats amb aliments que aguanten diversos dies sense fer-se malbé, la gent s’acumulava buscant les últimes provisions.

Toc de queda

A Florida, l’ Irma toca terra amb el toc de queda imposat per les autoritats davant de les previsions d’un reforçament de les ràfegues de vent. El governador de l’estat, Rick Scott, no va parar d’insistir que és l’huracà “més catastròfic” que ha creuat el territori. Per això, va ordenar l’evacuació de més de sis milions de residents. “Heu de marxar, no aquesta nit, ni en una hora, heu de marxar ara mateix -repetia Scott-. No sobreviureu a l’augment del nivell del mar”, va subratllar en referència al risc que hi ha a la costa del sud-oest de l’estat després que la trajectòria de la tempesta es desviés cap a l’oest ahir a última hora.

Com a precaució, la central nuclear de Turkey Point va començar a desconnectar el reactor per evitar incidents quan arribin els forts vents. Les previsions és que quatre milions d’abonats es quedin sense subministrament elèctric.

Al seu pas pel Carib, l’ Irma ha provocat gairebé una trentena de morts a les Antilles Menors, Puerto Rico i les illes de Saint-Martin i Antigua i les Bermudes. A més, les pèrdues materials són milionàries.

stats