França anuncia la fi de l'ús obligatori de la mascareta a l'exterior

El govern francès també posa fi al toc de queda a partir de diumenge

3 min
Jean castex

ParísEl primer ministre francès, Jean Castex, ha anunciat en una roda de premsa aquest migdia la fi de l'obligatorietat de portar mascareta a l'aire lliure a partir de demà i del toc de queda a partir de diumenge. "No serà obligatori, excepte en algunes circumstàncies", ha matisat el dirigent francès, que ha dit que se n'haurà de continuar portant "quan ens ajuntem, estiguem en llocs concorreguts, a la cua del súper, als mercats o a les grades dels estadis". Més tard, cap al vespre, el govern francès ha detallat que no caldrà portar mascareta als patis escolars.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Algunes regions de França, com París i la seva àrea metropolitana, portaven des de mitjans d'octubre de l'any passat amb toc de queda. Inicialment i fins fa una setmana, era de 21 h a 6 h i, el 9 de juny va passar a ser de 23 h a 6 h. Estava previst en el pla de desconfinament que l'últim dia de toc de queda fos el 30 de juny, però "una millora més ràpida del que s'esperava" dels indicadors sobre la propagació del covid i el bon ritme de la vacunació han portat el govern francès a avançar la data deu dies, al 20 de juny. Pel que fa a la resta de restriccions, Castex ha deixat clar que no es modificaran fins a finals de mes. Així, els bars i restaurants poden omplir les terrasses al 100%, però a l'interior han de limitar la capacitat al 50% amb un màxim de sis persones per taula. Els museus, els estadis esportius i les fires no poden acollir més de 5.000 persones, i els cinemes i teatres no poden superar el 65% de l'aforament.

Segons les dades del ministeri de Sanitat d'ahir, la xifra de pacients en unitats de cures intensives és inferior a 2.000 per primera vegada des de l'octubre del 2020, quan a l'abril es va arribar a 6.000. El nombre de casos registrats per dia també continua disminuint: ahir se'n van sumar poc més de 3.000, mentre que fa un mes se superaven els 15.000 cada dia.

El primer ministre francès també ha fet una crida a vacunar-se i ha fixat l'objectiu de tenir vacunats a l'agost 40 milions de francesos amb una dosi i 35 milions amb les dues. "Podrem mantenir el nostre compromís: podrem oferir la vacunació a tots els adults a finals d'estiu", ha dit Castex. Ara per ara, hi ha 16,5 milions de francesos amb la pauta completa, una mica més d'una cinquena part de la població, i el ritme de vacunació és alt: segons les dades del govern francès, es van administrar 678.535 dosis només entre el 14 i el 15 de juny.

"Oferirem la vacuna a tota la població adulta abans de l'estiu"

Tot i això, el primer ministre francès ha dit que estaran molt atents a la variant Delta, que ha obligat el Regne Unit a retardar la tornada progressiva a la normalitat, i ha promès que s'intensificaran les accions per prevenir i monitoritzar les variants, així com un augment dels controls a les fronteres, sobretot als aeroports i a les estacions de tren. En aquest sentit, el ministre de Sanitat, Olivier Verán, va informar dimarts que la variant Delta ja havia arribat a França i que entre el 2% i el 4% dels tests covid que donen positiu són de la nova variant. "No podem abaixar la guàrdia", va alertar el ministre de Sanitat. Avui, Castex s'ha mostrat més optimista que el seu company de govern i ha recordat que el més important és no parar d'administrar vacunes, que "són molt eficaces" i que els francesos estan "vivint un moment de felicitat, de retorn a la forma de vida normal". "Estem en el bon camí", ha conclòs el primer ministre.

stats