Internacional 07/05/2017

França, un calendari electoral llarg

Hollande abandonarà l'Elisi amb una popularitat sota mínims, un mes abans de les eleccions legislatives per renovar l'Assemblea

Ara
2 min
Un home passa per davant dels cartells electorals de Macron i Le Pen, en un barri de París.

BarcelonaFrança no acaba avui la renovació de l'administració. D'aquí a cinc setmanes, els electors tornen a tenir una cita amb les urnes i hauran de triar la nova Assemblea Nacional. Les legislatives també es juguen en doble volta: la primera, l'11 de juny, en la qual quedaran eliminats els candidats que no obtinguin un mínim del 12,5% del suport; la segona, el 18 de juny.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Avui comença un calendari marcat pels canvis en els pròxims cinc anys, ja que a França les legislatures s'estenen un quinquenni. Les presidencials que es juguen avui són particulars perquè, per primer cop en la V República, el president actual, François Hollande, ha renunciat a ser reelegit, conscient que la seva popularitat està sota mínims i una immensa majoria de ciutadans desaproven la gestió que ha fet al capdavant de l'Elisi.

8 de maig. El president Hollande visita aquest dilluns Angela Merkel, a Berlín, responent a una "invitació personal" de la cancellera. La reunió es farà a les 19.00 h i després soparan plegats. Malgrat que l'arribada del socialista a l'Elisi el 2012, en guanyar el conservador Nicolas Sarkozy, va fer témer que sense el tàndem 'Merkozy' –del mateix espectre ideològic– trencaria l'eix franco-alemany, Hollande i Merkel han mantingut una relació més que cordial i s'han trobat bilateralment en moments de crisi europea.

10 de maig. Aquesta tarda els col·legis electorals tanquen a les 20.00 h i s'espera que els primers resultats que puguin fer endevinar el guanyador amb certa garantia no arribaran fins dues hores més tard. Però no serà fins dimecres que es proclamin els resultats definitius.

14 de maig. D'aquí a una setmana, diumenge vinent, s'esgota el mandat de François Hollande, així que el nou president haurà de ser proclamat abans d'aquest dia. El líder francès marxa de la presidència amb el dubtós honor de ser el president menys valorat des del 1978.

11/18 de juny. Primera i segona volta de les eleccions legislatives, que podrien deixar un escenari poc habitual a França: la cohabitació, que el partit majoritari a l'Assemblea no sigui el mateix que el del president de la República.

19 de juny. S'acaba la 14a legislatura de la V República.

stats