Internacional 22/01/2019

França crida a consultes l'ambaixadora italiana després que Di Maio denunciés que París "colonitza" l'Àfrica

El vicepresident i cap del Moviment 5 Estrelles diu que França seria la "quinzena economia" sense colònies

Agències
2 min
El vicepresident i ministre de Treball italià, Luigi di Maio, carrega contra França davant la premsa.

ParísFrança ha cridat a consultes l'ambaixadora italiana a París en senyal de protesta per unes declaracions del vicepresident i líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio, en què acusava París d'empobrir l'Àfrica i fomentar l'emigració cap a Europa. En l'últim episodi de les tensions entre Itàlia i França per la immigració, Di Maio va dir dissabte en un míting: "Si ara hi ha gent que marxa de l'Àfrica és perquè alguns països europeus, i França en particular, no han deixat mai de colonitzar l'Àfrica. Si França no tingués aquestes colònies africanes, perquè així és com les hem d'anomenar, seria la 15a economia del planeta, però és entre les primeres del món perquè això és exactament el que està fent a l'Àfrica".

El ministeri d'Exteriors francès ha convocat Teresa Castaldo, segons han confirmat fonts diplomàtiques. Di Maio va ratificar les seves paraules dilluns mateix afirmant que França manipula les economies de 14 països africans que utilitzen la divisa del franc CFA, una moneda que està referenciada a l'euro i de la qual l'estat francès garanteix la conversió.

"França és un d'aquests països que imprimeix moneda per a 14 països africans, de manera que obstaculitza el seu creixement econòmic i contribueix a la fugida dels refugiats, que després es moren al mar o arriben a les nostres costes", va dir el líder del Moviment 5 Estrelles. París es justifica assegurant que els països que fan servir el CFA gaudeixen d'estabilitat monetària i que són els governs africans els que decideixen amb quina moneda operen, tal com va afirmar el president Emmanuel Macron el 2017.

No és el primer cop que Itàlia i França s'enfronten per la immigració. A diferència de l'executiu de Matteo Renzi, que mantenia bones relacions amb París, el govern Di Maio-Salvini vol marcar distàncies: "Ja n'hi ha prou de paraules hipòcrites només sobre les conseqüències de la immigració; és hora d'abordar-ne les causes", diu Di Maio.

En la retòrica antiimmigració a què l'ultradretà Salvini ha arrossegat gairebé totes les formacions polítiques italianes, Di Maio demana fins i tot que la UE sancioni França per aquestes polítiques.

stats