Internacional 09/06/2014

Le Pen contra Le Pen

Un comentari antisemita del fundador del Front Nacional prova una allau de crítiques, inclosa la de la seva pròpia filla, Marine Le Pen

Efe
2 min
Marine i Jean-Marie Le Pen, filla i pare, en una imatge d'arxiu / AFP / MIGUEL MEDINA

ParísEl fundador del Front Nacional (FN), Jean-Marie Le Pen, ha carregat aquest dilluns contra els que el critiquen al seu propi partit —entre ells la seva filla, la presidenta Marine Le Pen— per un comentari antisemita i els ha acusat d'"alinear-se amb el pensament únic". "Voldrien assemblar-se als altres partits polítics. Si aquesta és la intenció d'un cert nombre de dirigents del FN, ho han aconseguit", ha assenyalat Le Pen pare, en una entrevista amb l'emissora de ràdio RMC.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Jean-Marie Le Pen ha replicat directament la seva filla, que diumenge havia assenyalat que, encara que la interpretació que han fet els comentaristes de les paraules de Jean-Marie Le Pen ha estat "malintencionada", aquest havia comès en tot cas "un error polític perquè no podia ignorar que serien utilitzades en aquest sentit". El seu pare, però, no ho veu igual. "Són els altres els que han comès un error polític, no jo", ha indicat avui.

"En farem una fornada"

Les polèmiques declaracions de Jean-Marie Le Pen són part d'un vídeo difós dijous passat al web del FN, però retirat l'endemà. El fundador del partit feia un repàs de diferents personalitats de la política i l'espectacle que havien carregat contra el FN després del seu triomf a les eleccions europees del 25 de maig, en què va ser el més votat de França amb el 25%. Després de criticar el cantant de confessió jueva Patrick Bruel, Le Pen pare va dir: "En farem una fornada la propera vegada". Un comentari que ha estat considerat una al·lusió als forns dels camps d'extermini nazis.

Avui, Le Pen pare ha assegurat que quan va fer aquest comentari no sabia que Bruel era jueu, i que no va fer servir el terme "fornada" en un sentit figurat, sinó per dir que preparava un espectacle amb tots els artistes que es manifesten contra el FN.

Al vídeo retirat del web del partit d'extrema dreta, Jean-Marie Le Pen també comentava un llibre sobre el primer ministre francès d'origen català, el socialista Manuel Valls, 'El veritable rostre de Manuel Valls'. "Una obra plena d'interès sobre la veritable personalitat d'un home que va ser, durant una gran part de la seva vida, propalestí i que s'ha convertit en proisraelià en casar-se", ha assenyalat en referència al matrimoni de Valls amb la violinista d'origen jueu Anne Gravoin. "Està unit eternament a la comunitat jueva i a Israel", ha afegit l'històric dirigent.

stats