Internacional 02/06/2016

Alemanya fa enfadar Turquia en reconèixer el genocidi armeni

Ankara crida a consultes l'ambaixador alemanya i adverteix Merkel que el gest és "irracional"

Ara
2 min
Representants de la comunitat armènia assisteixen a la sessió del Bundestag de reconeixement del genocidi.

BarcelonaEl Parlament alemany aprovarà aquest dijous una resolució en què reconeixerà com a genocidi les matances d'armenis, un text que assumeix la responsabilitat compartida d'Alemanya com a aliat principal de l'Imperi Otomà. La decisió germànica ha tingut una resposta immediata a Ankara i el primer ministre turc, Binali Yildirim, ha assenyalat que la mesura és del tot "irracional". El govern turc ha cridat de seguida a consultes a l'ambaixador alemanya a Ankara.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Més d'un segle després de l'inici de les expulsions i persecucions d'aquesta minoria cristiana, l'abril de 1915, el Bundestag es proposa fer justícia, ni que sigui testimonial, sobre les víctimes i pretén així admetre la seva part de culpa, com a país llavors aliat dels otomans.

El text, impulsat pels Verds i consensuat amb la gran coalició de la cancellera, Angela Merkel, és bastant similar a la declaració que ja va fer el president del país, l'independent Joachim Gauck, pronunciada el 2015 coincidint amb el centenari de la massacre.

100 anys de genocidi armeni

Ja llavors va desencadenar protestes de Turquia –soci de l'OTAN i país d'origen d'uns 3,5 milions de ciutadans d'Alemanya–, per ser la primera vegada que Berlín aplicava oficialment el terme 'genocidi' a la mort d'entre 800.000 i 1,5 milions d'armenis.

Ara la situació és explosiva per a Merkel, que ha convertit Turquia en aliat clau per pal·liar la crisi dels refugiats i afronta crítiques de les seves pròpies files per una aliança que reforça l'autocràtic president Recep Tayyip Erdogan.

Dues joves sostenen banderes turques i alemanya en contra del gest alemany, a Berlín.

El líder islamista no ha dubtat a amenaçar amb el fet que les relacions entre Ankara i Berlín es veuran "afectades" si el Bundestag aprova la resolució indesitjada per Turquia, que nega el terme 'genocidi aplicat a la destinació dels armenis.

Des que Merkel va veure en Erdogan una taula de salvació a les tensions generades per l'arribada massiva de refugiats al país, les provocacions del president turc han anat a més, inclosa la demanda contra un humorista alemany per un poema presumptament injuriós.

"La resolució no pretén fer seure al banc dels acusats Turquia", ha apuntat el secretari executiu del grup parlamentari conservador, Michael Grosse-Brömmer, de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), que lidera Merkel.

stats