Internacional 30/01/2022

Una glaçada que pot fer caure iguanes congelades dels arbres assota Florida

El temporal de neu i vent manté en alerta la costa est dels Estats Units

S.S.
2 min
Ciutadans intenten netejar la neu del carrer a Boston en la gran tempesta que colpeja tot l'est dels EUA.

BarcelonaLa potent tempesta de neu i vent que assota tota la costa oest dels Estats Units està deixant temperatures extremadament baixes a l'estat de Florida, habitualment assolellat, fins al punt que el Centre de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic del país va incloure en el seu pronòstic d'aquest cap de setmana "la possibilitat que caiguin iguanes disperses o aïllades dels arbres a causa de temperatures sota zero que poden paralitzar-les temporalment".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El fenomen, en tot cas, no és mortal per als animals. Aquests rèptils –animals de sang freda– entren en un estat letàrgic com a mesura d'autoprotecció davant del fred intens i el cos els queda rígid, de manera que poden perdre la subjecció als arbres i caure, segons han explicat experts en diversos mitjans nord-americans. De fet, no és el primer cop que passa: pels volts de Nadal, quan també van baixar molt les temperatures, el Servei Meteorològic de Miami també va alertar de la caiguda d'iguanes dels arbres.

Però les temperatures d'aquest diumenge a Miami podrien ser les més baixes en més d'una dècada, si es confirmen les prediccions meteorològiques, que parlen de termòmetres al voltant de 0 graus, una xifra força inusual a Florida.

Emergència en diversos estats de l'est

La glaçada forma part del temporal de fred i neu que assota tota la costa est dels Estats Units i que ha deixat nevades intenses aquest cap de setmana en punts més al nord, com a Nova York o Boston. Aquest diumenge encara hi havia unes 60.000 famílies sense electricitat a Massachusetts, de les 116.000 que es van registrar dissabte. Més de 5.000 vols cancel·lats i trens i carreteres tallades van ser algunes de les altres conseqüències de la gran tempesta. Els governadors de Nova York, Nova Jersey, Maryland, Massachusetts, Rhode Island i Virgínia van decretar dissabte l’estat d’emergència.

A Nova York s'hi van acumular dissabte fins a 31 centímetres de neu i la tempesta es va desplaçar llavors cap a Boston, on van caure uns 61 centímetres de neu. El rècord no es va superar: són els 70 centímetres que van caure l'any 2003. La tempesta també ha portat vents de fins a 120 quilòmetres per hora a la costa nord-americana i en alguns punts s'ha fet saltar l'alerta per possibles inundacions. A la major part dels cinc estats afectats s'ha recomanat a tota la població que es tanqui a casa, tot i que aquest diumenge al matí semblava que el pitjor ja havia passat.

stats