Internacional 28/10/2020

Troben un escull de corall més alt que l'Empire State a la Gran Barrera d'Austràlia

Un institut oceanogràfic californià fa el primer descobriment d'aquesta mena des de fa 120 anys

Ara
2 min
Representació de l'escull de corall trobat a la Gran Barrera d'Austràlia

LondresUn gratacel al fons del mar. Investigadors australians de l'Schmidt Ocean Institute, de Califòrnia, han descobert un gran escull de corall a l’extrem nord de la Gran Barrera de Corall d’Austràlia, la primera troballa d’aquesta mena en 120 anys. De cinc-cents metres d'alçada, l’escull és més alt que l’Empire State Building de Nova York i les Torres Bessones Petronas de Kuala Lumpur. La descoberta va tenir lloc la setmana passada, mentre un equip de científics dirigit pel doctor Robin Beaman, de la Universitat James Cook, estava fent una cartografia submarina en tres dimensions del fons marí del nord de la Gran Barrera.

Posteriorment, l’equip va fer una immersió el 25 d’octubre amb el robot submarí SuBastian. "Trobar un nou escull de mig quilòmetre d'alçada a la zona de la costa del cap de York, a la reconeguda Gran Barrera de Corall, demostra el misteri que encara hi ha al món més enllà de les nostres costes –ha dit el doctor Jyotika Virmani, director executiu del SOI–. La combinació de dades cartogràfiques i imatges submarines s'utilitzarà per entendre aquesta nova àrea i el seu paper dins de la Gran Barrera de Corall".

Aquesta zona, l’escull de corall més gran del món, alberga més de 1.500 espècies de peixos, 411 espècies de coralls durs i desenes d’altres espècies. Amb una extensió de 2.300 quilòmetres, la Gran Barrera va ser designada Patrimoni de la Humanitat el 1981 per la seva enorme importància científica.

En els últims anys, però, ha resultat molt malmesa per l'escalfament de les aigües, que ha matat el corall, ha dispersat molts dels éssers que hi viuen i ha accelerat el creixement d'algues i altres elements contaminants.

stats