Pròxim Orient
Internacional 23/04/2014

Hamàs i Fatah segellen la reconciliació després de 7 anys de fractura palestina

Es comprometen a formar un govern d'unitat nacional i convocar eleccions abans de sis mesos

Reuters
1 min

JerusalemHamàs i Al-Fatah, les dues principals faccions palestines, han signat aquest dimecres un acord per formar un govern d'unitat nacional i convocar eleccions a l'Autoritat Palestina. L'acord posa fi a set anys d'hostilitats interpalestines i ha de suposar la formació d'un govern en un termini de cinc setmanes i la celebració de les eleccions dins de sis mesos.

"Són bones notícies per al nostre poble: l'era de la divisió s'ha acabat", ha dit Ismail Haniyeh, el líder de Hamàs que va guanyar les eleccions de 2006, el resultat de les quals no va ser acceptat pels seus rivals de Fatah ni per la comunitat internacional. Les eleccions han de ser la sortida a la crisi de legitimitat de les institucions palestines, ja que el mandat del president palestí, Mahmud Abbas, està caducat des de 2007.

El govern israelià ha reaccionat criticant l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) i ha acusat el president palestí, de "triar Hamàs elloc de la pau" i ha anul·lat una reunió prevista per aquesta nit en el marc de les estancades negociacions de pau.

Les negociacions haurien d'haver donat algun resultat abans del 29 d'abril, data límit que el secretari d'estat nord-americà, John Kerry, va fixar per arribar a un "acord marc". Abbas ha respost més tard que el govern d'unitat "no interfereix" en els esforços per arribar a un acord de pau. El procés està en un moment crític després que Israel refusés alliberar el quart grup de presoners palestins com s'havia compromès, una decisió a la qual Mazen va respondre sol·licitant l'adhesió de l'Autoritat Palestina a 15 agències internacionals.

stats