Internacional 24/08/2019

Per què ens han de preocupar els incendis a l'Amazones?

La selva tropical més gran del món és clau per frenar el canvi climàtic i un tresor de biodiversitat

Ara
3 min
Una zona cremada per agricultors a Porto Velho.

BarcelonaL'Amazones és la principal selva tropical del planeta, amb una superfície de més de cinc milions de quilòmetres quadrats. Els incendis de les últimes setmanes han alarmat els ambientalistes i han generat una disputa diplomàtica entre el president francès Emmanuel Macron i el brasiler Jair Bolsonaro, que es dirimeix aquest dissabte a la cimera del G-7 a Biarritz.

Què està passant?

L'Amazones pateix una onada d'incendis en diversos estats del Brasil (Roraima, Acre, Rondonia, Mato Grosso do Soul i Amazones) que són visibles des de l'espai. L'Institut Nacional de Recerca Espacial (INPE) ha detectat 9.500 nous incendis només des del 15 d'agost i el fum ha arribat a enfosquir el cel de São Paulo, a l'altre extrem del gegant llatinoamericà. L'INPE ha detectat 73.000 incendis al país des del gener, la majoria a l'Amazones, un 80% més que en mateix període de l'any passat.

Una anàlisi de la NASA suggereix, però, que en el conjunt de la selva l'activitat dels incendis és "pròxima a la mitjana dels últims 15 anys"

Què provoca els focs?

Els incendis són habituals en aquesta època de l'any. Però experts en medi ambient i ONGs alerten de l'augment dels focs provocats per agricultors i ramaders per tenir terra de conreu o dedicada a les pastures. També a la creixent desforestació per obtenir fusta. Cal recordar que molts dels focs es produeixen en zones desforestades, però també n'hi ha a les zones protegides. Algunes imatges de grans incendis que han circulat els últims dies a les xarxes socials són antigues.

Quina responsabilitat hi té Bolsonaro?

El president ultradretà, que tenia una base electoral en la indústria agrícola i ramadera, ha relaxat els controls de l'agència del mediambient, IBAMA, i ha legislat a favor de l'agricultura i la mineria. Els crítics l'acusen d'haver generat un marc d'impunitat per a l'explotació sense control de la selva. Algunes dades apunten que la desforestació s'ha disparat des de l'inici del seu mandat, al gener: segons l'INPE la taxa de desforestació al juny era un 88% més elevada que el mateix mes de l'any passat, mentre que l'Institut de Recerca Mediambiental de l'Amazones calcula que al juliol s'havia disparat un 278%. Segons l'ONG Amazon Watch, "les estadístiques demostren que Bolsonaro s'ha carregat la protecció ambiental i ha obert la porta als comportaments il·legals i destructius".

L'executiu brasiler, en canvi, atribueix els focs a la sequera, i Bolsonaro fins i tot acusa les ONG d'haver provocat els focs com a resposta a les retallades de les subvencions ordenades pel president.

Per què és important l'Amazones?

L'Amazones és la selva tropical més gran del món, amb més de cinc milions de quilòmetres quadrats repartits en nou països: el Brasil, Bolívia, Colòmbia, l'Equador, el Perú, Veneçuela, Surinam i la Guyana francesa. Hi viuen uns 30 milions de persones, un milió dels quals són pobles indígenes. És un dels grans pulmons del planeta i es considera que juga un paper vital per alentir el canvi climàtic. "L'Amazones és l'estabilitzador climàtic més important que tenim: genera el 20% de l'aire que respirem i també acumula el 20% de l'aigua corrent del planeta", apunta Christian Poirier, d'Amazon Watch. Els científics climàtics The True Michael Mann i Jonathan Foley rebaixen la xifra fins al 6%. En tot cas, en els últims 50 anys, prop del 20% de l'Amazones ha desaparegut. Els experts alerten que si s'arriba al 40% la desforestació serà imparable, i el que avui és un pulmó verd es convertirà en un sabana.

L'Amazones és també una important reserva de biodiversitat: segons el World Wide Found for Nature hi viuen un 10% de totes els espècies salvatges conegudes, i cada tres anys s'hi identifica una nova espècie animal o vegetal.

stats