Internacional 27/06/2017

Els holandesos, parcialment culpables del genocidi de Srebrenica

La cort d'apel·lacions de la Haia confirma la participació dels cascos blaus holandesos en la matança de 300 persones

Reuters
1 min
Representants de l'organització 'Mares de Srebrenica' arribant a La Haya

L'HaiaLa cort d'apel·lacions de la Haia ha confirmat avui la participació dels cascos blaus holandesos en el genocidi de Srebrenica, que va causar la mort de 8.000 persones, segons fonts oficials. El tribunal dels Països Baixos els fa parcialment culpables de la mort de 300 persones musulmanes en expulsar-les de la base militar de les Nacions Unides de Potocari sabent que les tropes serbobosnianes rodejaven el terreny a l'espera que sortissin per assassinar-les.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els cascos blaus s'encarregaven suposadament de vetllar per la seguretat dels bosnians a l'enclavament musulmà de Srebrenica durant la guerra de Bòsnia. Els bosnians van patir una massacre per part dels serbobosnians amb motiu d'una suposada "neteja ètnica".

La resolució de la Haia és excepcional ja que les Nacions Unides gaudeixen d'immunitat davant de processos judicials, que només poden impulsar les autoritats del país al qual pertanyin els treballadors de l'organització internacional implicats en els fets de què es tracti. La decisió ha ratificat una sentència del 2014 que responsabilitzava els cascos blaus de la mort de 300 musulmans que van deixar lliures tot i que tenien coneixement de les intencions de l'exèrcit serbobosnià de matar-los.

Els cascos blaus holandesos van ser els últims integrants de la Força de Protecció de l'ONU, la UNPROFOR, desplegats a diverses zones de Bòsnia per protegir els musulmans de l'exèrcit serbobosnià liderat pel general Ratko Mladic, que encara espera la sentència del Tribunal Penal Internacional, tot i que l'organisme ja ha demanat que el condemnin a cadena perpetua.

stats