Internacional 07/08/2014

Neteja ètnica a l'Iraq

Milers de persones, la majoria cristians i iazidites, abandonen els seus domicilis per fugir del terror de l'estat islàmic, i això ha provocat una greu crisi humanitària. França demana una reunió urgent del Consell de Seguretat i estudia algun tipus d'intervenció

Agències
2 min
Membres de la comunitat yazidi, desplaçats dels seus domicilis, protesten davant l'oficina de les Nacions Unides a Erbil, al nord de l'Iraq / EFE

BagdadEls milers de desplaçats iraquians que han fugit de l'Estat Islàmic (EI) cap a la muntanya de Sinyar, al nord de l'Iraq, necessiten urgentment aigua, menjar, refugi i medicines, ha dit el portaveu de l'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris de l'ONU, David Swanson. Swanson ha alertat de la situació no només d'aquests, sinó també de la resta de gairebé 200.000 desplaçats, majoritàriament kurds, pertanyents a la comunitat religiosa iazidita, que els últims dies han fugit cap al Kurdistan per escapar-se de l'ofensiva del jihadista Estat Islàmic (EE) sobre la ciutat de Sinyar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les persones que escapen cap al Kurdistan se sumen als més de 300.000 desplaçats i 230.000 refugiats sirians que ja es troben al país, el que fa d'aquesta situació un "desastre de proporcions immenses", assenyala Swanson, que destaca que el govern del Kurdistan no pot gestionar més aquest nivell "enorme i significatiu" de desplaçats i refugiats. L'ONU reclama el suport urgent de la comunitat internacional. Les Nacions Unides han afirmat que han mobilitzat recursos per assegurar l'assistència als necessitats.

Els combatents de l'EI han pres aquest dijous el control de zones de majoria cristiana ubicades a la província de Nínive, al nord de l'Iraq, que va provocar la fugida de milers de famílies també cap al Kurdistan.

Hollande ofereix el suport de França

El president francès, François Hollande, s'ha mostrat disposat a donar suport a les forces que lluiten per aturar l'ofensiva empresa pels jihadistes de l'Estat Islàmic al nord de l'Iraq. En una conversa telefònica mantinguda amb el president de la regió autònoma del Kurdistan, Massud Barzani, Hollande ha confirmat la disponibilitat de França per oferir un suport a les forces que participen en aquest combat. "La persecució per part d'aquest grup terrorista de minories religioses, principalment cristianes i iazidites, constitueix un crim d'extrema gravetat", ha dit el cap d'Estat francès en un comunicat difós pel Palau de l'Elisi, seu de la Presidència. França ha reclamat una reunió del Consell de Seguretat de l'ONU.

Els EUA estudien intervenir

També els Estats Units estarien estudiant una intervenció a l'Iraq. L'administració d'Obama no només es planteja fer servir avions per tal de fer arribar menjar i ajut humanitari a les desenes de milers de desplaçats, sinó també "altres opcions militars". Aquestes opcions consistirien en bombardejos selectius.

stats