Pròxim Orient

Israel clausura de matinada sis grans organitzacions civils palestines

Les seus d'entitats defensores de drets humans, dones, infants i camperols a qui Israel titlla de "terroristes" han estat precintades pels soldats

Òscar Llena
2 min
Les oficines de la Unió Palestina de Dones, a Ramallah, després dels registres de l'exèrcit israelià

BarcelonaL'exèrcit israelià ha assaltat i clausurat aquesta matinada les seus de les sis organitzacions palestines que van ser declarades terroristes l'octubre de l'any passat per presumptes vincles amb el Front Popular per a l'Alliberament de Palestina (FPLP). Els soldats han confiscat material i han tancat les entrades amb planxes metàl·liques. Es tracta d'Al-Haq –una entitat de referència internacional en la denúncia de les vulneracions de drets humans als territoris palestins–, la Unió de Comitès de Dones Palestines, la Unió de Comitès de Treball Agrícola, la Defensa dels Nens Internacional - Palestina, el Centre Bisan d'Investigació i Desenvolupament i l'associació de suport als presoners polítics Addameer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'operatiu s'ha produït durant la matinada de dijous a Ramal·lah, a la Cisjordània ocupada, l'endemà que el ministre de Defensa israelià, Benny Gantz, ratifiqués la designació de tres de les entitats que no havien presentat recurs als tribunals israelians.

Les sis ONG afectades han difós imatges dels escorcolls i de les portes de les oficines segellades amb cartells d'"il·legal". "Aquest matí, les forces d'ocupació d'Israel han violat l'oficina d'Al-Haq a Ramal·lah, han confiscat documents, impressores i ordinadors, i han tancat l'entrada principal amb una placa de ferro, deixant darrere seu una ordre militar que declarava il·legal l'organització", ha informat a primera hora al seu compte de Twitter Al-Haq. Des de la Unió de Comitès de Dones Palestines, que treballa per la igualtat real entre homes i dones al territori, asseguren que no és el primer cop que les tropes israelianes irrompen a les seves oficines.

Condemna internacional

“Aquesta és una escalada definitiva per tancar les nostres oficines i criminalitzar la nostra feina”, ha assegurat Brad Parker, assessor principal de polítiques de Defensa dels Nens Internacional - Palestina, un dels grups registrats. El president palestí, Mahmud Abbas, ha qualificat l'operació com "un delicte i un atac flagrant no només contra organitzacions de la societat civil i de drets humans palestines, sinó també contra les organitzacions internacionals". Teòricament, l'exèrcit israelià només pot entrar a Ramal·lah en coordinació amb l'Autoritat Palestina.

De la mateixa manera, les Nacions Unides i altres grups internacionals de drets humans han criticat l'assalt a les organitzacions i han assegurat que busca restringir i silenciar les denúncies a les vulneracions de drets humans del poble palestí per part d'Israel.

L'octubre de l'any passat el ministre de Defensa, Benny Gantz, va designar les sis entitats com a organitzacions "terroristes", tot i que fins ara havien pogut mantenir l'activitat. Totes elles denuncien els abusos per part d'Israel, però també de l'Autoritat Palestina i de Hamàs. La decisió va ser condemnada llavors per Human Right Watch i Amnistia Internacional.

Les organitzacions també han rebut el suport de deu països europeus (Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Països Baixos, Noruega, Espanya i Suècia), que durant anys els han donat suport financer. Els Estats Units, en canvi, no s'han posicionat públicament. Després de les acusacions d'Israel, els països van reivindicar la seva col·laboració el passat mes de juliol. "Les acusacions de terrorisme s'han de tractar sempre amb el màxim rigor. No hi ha cap informació substantiva que justifiqui revisar la nostra política cap a aquestes ONG", van assegurar en un comunicat conjunt.

stats