Pròxim Orient

Entra en vigor l'alto el foc a Gaza entre Israel i la Jihad Islàmica

L'ofensiva israeliana a la Franja ha deixat 41 palestins morts i més de 300 ferits en tres dies

3 min
Una bola de foc esclatant a causa d’un atac aeri israelià contra un edifici de la ciutat de Gaza.

JerusalemAlto el foc a Gaza. Israel i la Jihad Islàmica Palestina (JIP) han pactat el cessament de les hostilitats aquest diumenge al vespre, després de prop de tres dies d'ofensiva israeliana a la Franja i del llançament de més de 900 coets i morters per part del grup, en resposta als bombardejos. L'acord, que entrarà en vigor a dos quarts de dotze de la nit (hora local), inclou l'alliberament de dos palestins empresonats per Israel, segons ha informat la Jihad Islàmica. Es tracta d'un dels líders del grup a Cisjordània, Bassem al-Saadi, arrestat dilluns per Israel, i de Khalil Awawdeh, detingut sense càrrecs des del desembre del 2021 i en vaga de fam des de fa 147 dies. Segons fonts diplomàtiques, Egipte s'hauria compromès a "treballar per garantir" l'alliberament dels dos presoners.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una reunió amb alcaldes de municipis fronterers amb la franja de Gaza, el primer ministre d'Israel, Yair Lapid, ha dit que el país ja havia assolit els seus objectius i que ja no hi havia cap benefici en continuar amb els bombardejos. Des de l'inici de l'operació, Israel ha escapçat la JIP: dilluns passat va detenir Bassem al-Saadi, que ara hauria de ser alliberat en virtut de l'acord; divendres va eliminar en un bombardeig el comandant del grup al nord de Gaza, Tayseer Jabari, i dissabte al vespre va matar, en un altre atac aeri, el líder de l'organització al sud de l'enclavament, Khaled Mansour. El cap de la direcció d'operacions de l'exèrcit, el general Oded Basiuk, va afirmar dissabte que Israel havia acabat amb "tots els alts càrrecs de l'ala militar de la JIP a Gaza". 

Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han informat també que han destruït més de 140 objectius militars a Gaza, entre els quals desenes de magatzems d'armes, onze plataformes de llançament de coets i un túnel subterrani. També han detingut una vintena de presumptes terroristes a Cisjordània i n'han abatut una quinzena més a Gaza. En aquest sentit, el cap dels serveis d'intel·ligència israelians, Ronen Bar, ja va recomanar dissabte a la nit la signatura d'una treva. Segons Bar, amb la mort de Jabari i Mansour, l'operació ja havia aconseguit més avenços dels esperats, a més de "l'objectiu estratègic" d'obrir una bretxa entre la JIP i Hamàs, que ha evitat involucrar-se en la confrontació.

41 palestins morts

L'escalada d'aquesta última setmana ha sigut l'enfrontament més virulent a Terra Santa en més d'un any. Des de divendres, l'ofensiva israeliana a Gaza ha deixat un total de 41 palestins morts, entre els quals 15 menors d'edat, i més de 300 ferits, segons dades del ministeri de Salut de la Franja. No s'han produït baixes a la part israeliana; només alguns desperfectes i 47 ferits lleus, la majoria per caigudes mentre corrien als refugis. El sistema de defensa Cúpula de Ferro'ha destruït el 96% dels projectils que han arribat a passar la frontera de Gaza, mentre que uns 160 han caigut dins el mateix enclavament, segons les Forces de Defensa d'Israel (FDI). 

Dissabte al vespre una explosió va llevar la vida a set civils palestins, inclosos quatre nens, al camp de refugiats de Jabalia, al nord de Gaza. El ministeri de Salut palestí va acusar Israel d'haver bombardejat el camp, mentre que l'exèrcit israelià va assegurar que l'explosió va ser causada per un coet defectuós llançat per la JIP. Aquest diumenge l'aviació israeliana ha atacat un cementiri a Jabalia, una concentració de persones a la ciutat de Gaza i una casa al camp de refugiats de Bureij, al centre de la Franja, i ha matat un total de dotze persones, segons l'agència de notícies palestina WAFA. Les FDI han reiterat que les seves forces s'han limitat a atacar objectius militars i han difós les imatges de diversos bombardejos avortats per la presència de civils a la zona.

stats