Internacional 17/02/2014

Renzi accepta l'encàrrec de formar govern a Itàlia i promet una reforma electoral aquest mes

El secretari del Partit Demòcrata es prendrà un temps per fer les seves consultes amb la resta de forces polítiques que entraran a la gran coalició

Efe
2 min
Matteo Renzi. EFE

RomaEl secretari del Partit Demòcrata (PD), Matteo Renzi, de 39 anys, ha acceptat aquest dilluns "amb reserves" l'encàrrec de l'octogenari president italià, Giorgio Napolitano, de formar un govern a Itàlia.

Això significa que Renzi es prendrà un temps per fer les seves consultes amb les altres forces polítiques que entraran a la coalició i posteriorment anirà de nou davant del president de la República per donar-li la seva resposta definitiva.

Si no hi ha cap canvi d'última hora, Renzi encapçalarà un nou govern a Itàlia després d'una rebel·lió interna la setmana passada dins del partit. El fins ara primer ministre del país, Enrico Letta, es va veure obligat a dimitir després que un dels seus coreligionaris, Renzi, pressionés per prendre les regnes del país.

Ara el principal repte del florentí, de només 39 anys –es convertirà en el primer ministre més jove d'Itàlia–, serà trobar el consens amb les principals forces del país. De moment, el líder del centredreta, Angelino Alfano, ja ha dit que li donarà el seu suport, però a canvi de condicions. Renzi ha de saber trobar l'equilibri per incloure el Nou Centredreta sense patir desercions en les seves pròpies files.

Crida al consens dels futurs socis de govern

Després de l'anunci de l'encàrrec, Renzi ha comparegut per primera vegada davant dels mitjans des de la dimissió de Letta per assegurar que posarà tot el seu "compromís i energia" per resoldre aquesta "difícil situació".

Renzi ha recalcat que després de les consultes amb Napolitano ha sorgit el desig d'alguns partis que el pròxim executiu acabi la legislatura, és a dir, fins el 2018, per poder realitzar les reformes que el país necessita.

"Sé que fora d'aquí es percep la urgència de la creació d'un govern, però crec que si l'horitzó és una legislatura completa es necessitaran dies per arribar a una conclusió", ha dit l'alcalde de Florència.

"És fonamental que totes les forces polítiques que conformaran la majoria siguin conscients de les pròximes fases", ha agregat fent una crida a la responsabilitat dels futurs socis de govern.

Una reforma electoral per a final de mes

A més, ha destacat que el compromís que tindrà el seu govern serà el d'acabar el febrer les tasques per a una nova llei electoral i les reformes constitucionals, per després el març ocupar-se del tema del treball, a l'abril de les institucions públiques i el maig la qüestió dels impostos.

El líder del PD ha deixat clar que la seva gran preocupació és resoldre el problema de l'atur que afecta "la seva generació".

Renzi viatjarà aquest dilluns a Florència per presentar la seva dimissió com alcalde de la capital de la Toscana, i les rondes de consultes s'obriran dimarts.

stats