Johnson es disculpa amb la boca petita per haver assistit al que "creia que era un esdeveniment de feina"

El primer ministre britànic demana temps fins que es faci pública la investigació sobre les festes a Downing Street

2 min
Screenshot 2022 01 12 at 12.02.36

LondresLlàgrimes de cocodril. Mea culpa. Amb la boca petita, Boris Johnson s'ha disculpat aquest migdia, des de la tribuna del Parlament britànic, per "haver assistit al que creia que era un esdeveniment de feina", tot i que havia sigut convocat expressament com una festa al jardí de Downing Street, a la qual es convidava el personal de la seva oficina a "aprofitar el bon temps" i "dur-hi la pròpia beguda".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Forçat per la revelació d'un correu electrònic del seu secretari privat, enviat el 20 de maig del 2020, en ple confinament, i quan els contactes personals fins i tot a l'exterior estaven limitats a una sola persona d'una bombolla diferent, Johnson s'ha volgut avançar a la ira de l'oposició, i dels seus propis diputats, i ha aparegut als Comuns amb posat penedit i humil, una actitud gens freqüent al llarg de la seva carrera.

En la declaració prèvia a l'inici de la sessió de control setmanal, Johnson ha dit, adreçant-se al president de la cambra dels Comuns: "Vull disculpar-me. Sé que milions de persones d'arreu del país han fet sacrificis extraordinaris durant els últims 18 mesos. Sé l'angoixa que han passat, incapaços de plorar els seus familiars, incapaços de viure la vida com volen o de fer les coses que estimen. Lamento que aquella nit no féssim les coses d'una altra manera". I ha afegit que en comptes d'estar al jardí durant 25 minuts "per donar les gràcies al personal, hauria d'haver enviat tothom cap a dins".

Arraconat per la falta de transparència i les mentides continuades que ha deixat anar des que va esclatar el primer escàndol de les festes a Downing Street, un parell de setmanes abans de Nadal, aquest dimecres Johnson no ha tingut més remei que admetre "la ràbia" que l'opinió pública sent amb ell, i amb el govern que lidera, "quan pensa que al mateix Downing Street les regles no les segueixen correctament la gent que les fa".

Però en una més de les seves habituals piruetes verbals ha afegit que creia que complia aquestes regles fins i tot en la reunió social que l'ha posat als peus dels cavalls. "Hauria d'haver reconegut que, fins i tot si es pogués dir tècnicament que [la festa] entra dins dels paràmetres, hi ha milions i milions de persones que no ho veurien així, persones que han patit terriblement, persones a les quals se'ls va prohibir trobar-se amb els seus éssers estimats. I a ells i a aquesta Cambra els demano les meves més sinceres disculpes". I encara ha afegit: "Tot i que no puc anticipar les conclusions de la investigació actual, n'he après prou per saber que hi ha coses que simplement no hem fet amb encert, i he d'assumir-ne la responsabilitat".

D'alguna manera, Johnson ha comprat temps a l'espera que es faci pública la investigació oficial interna sobre els diferents escàndols. Downing Street espera que en els pròxims dies les aigües es calmin, sempre que no apareguin més informacions sobre festes i, especialment, imatges explícites que puguin qüestionar que Johnson realment es pensava que era en un esdeveniment de feina.

L'oposició laborista i la de la resta de partits han demanat la dimissió del primer ministre, i Johnson, per la seva banda, ha demanat temps fins que la investigació oficial conclogui. Les primeres valoracions dels especialistes, però, consideren que les disculpes de Johnson no són suficients per deslliurar-lo de la tempesta.

stats