La justícia europea reconeix els drets dels fills de les parelles LGTBIQ arreu de la UE

El TJUE força Bulgària a tramitar un DNI d'una menor filla de dues mares malgrat que el país no reconeix el matrimoni homosexual

3 min
Les noves generacions impulsen el moviment LGTBIQA+

Brussel·lesL'Elena, nom fictici, és una nena nascuda el 2019 a Espanya, filla de la Valeria i la Kate (també noms ficticis). La Valeria té la nacionalitat búlgara i es va casar amb la Kate –britànica– a Espanya el 2018, on viuen des del 2015. El certificat de naixement de l'Elena menciona les dues mares com a progenitores. Per aconseguir la nacionalitat búlgara de la seva filla, les dues mares van enviar la documentació necessària a les autoritats de Sofia, que els demanaven obtenir un certificat de naixement vàlid al país i poder tramitar així el DNI de la menor, però Sofia va argumentar que no era possible perquè als documents de Bulgària només està prevista una casella per a la mare i una per al pare. Bulgària no reconeix el matrimoni homosexual.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats búlgares van denegar la petició a la parella i la Valeria va recórrer la decisió administrativa als tribunals del país, que van preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si la negativa a tramitar aquests documents podria acabar obstaculitzant el dret a la lliure circulació de la menor, un dret fonamental al ser ciutadana de la Unió Europea. Concretament, el tribunal es preguntava també si un estat membre de la UE està obligat a expedir un certificat de naixement per després obtenir un DNI d'una menor nacional d'aquest estat membre que acrediti dues mares sense especificar quina de les dues dones va donar a llum la criatura.

En aquest sentit, el TJUE ha sentenciat aquest dimarts que Bulgària està obligada a expedir el document d'identitat a aquesta menor, ciutadana de la UE amb un certificat de naixement emès per un altre estat europeu. A més, concreta que no es pot exigir el certificat de naixement prèviament, sinó que cal emetre directament el DNI per garantir que la criatura pot exercir el seu dret de circular i residir lliurement arreu de la UE amb cadascuna de les seves progenitores.

Així doncs, les autoritats de Bulgària estan obligades a registrar la menor amb un document d'identitat del país i amb els cognoms i progenitors tal com consta en el certificat de naixement expedit a Espanya, encara que Bulgària no reconegui el matrimoni homosexual. És cert, diu el tribunal europeu, que l'estat civil de les persones és competència de cada estat membre, que disposa de la llibertat d'incloure o no el matrimoni entre persones del mateix sexe en el seu sistema legal. Però "cada estat membre ha de respectar el dret de la Unió a l'hora d'exercir aquestes competències", i aquí el tribunal fa referència al dret dels ciutadans europeus a la llibertat de circulació i residència, cosa que implica el reconeixement de l'estat civil de persones que estan en un altre estat europeu.

"Aquesta obligació no suposa que l'estat membre hagi de reconèixer la parentalitat [maternitat en aquest cas] de persones del mateix sexe o el seu matrimoni", diu la sentència del TJUE. Sí que suposa, però, que cal fer-ho per garantir només els drets de la menor com a ciutadana europea.

Els drets de les famílies LGTBIQ arreu de la UE són una de les preocupacions de la Comissió Europea, que s'ha compromès a proposar una legislació per garantir que es reconeix la seva condició com a família arreu de la UE, sense diferència del país al qual pertanyen. "Ateses les diferències entre les lleis familiars a la UE, pot passar que quan aquestes famílies travessin fronteres internes de la Unió el seu fill deixi de ser el seu fill, i això és inacceptable", va dir la vicepresidenta de la Comissió Europea de Valors i Transparència, Vera Jourová. Ara bé, propostes com aquestes requereixen unanimitat entre els estats de la UE, i actualment els que no reconeixen el matrimoni homosexual són diversos, com ara Romania, Hongria, Polònia, Eslovàquia, Letònia i Lituània.

stats