ÀSIA
Internacional 02/01/2015

Kim Jong-un s’obre al diàleg amb Corea del Sud

Martin Facklerdec
2 min
Un home mirant-se el discurs de Kim Jong-un en una pantalla a Seül, la capital sud-coreana.

TòquioEn el seu discurs televisat de Cap d’Any, el líder nord-coreà, Kim Jong-un, es va mostrar obert a la celebració d’una cimera amb Corea del Sud i va proclamar la seva voluntat de fer un “gran canvi” per trobar una sortida a les tensions. Kim responia així a l’oferiment d’aquesta setmana de Seül de reprendre el diàleg d’alt nivell. De fet, el líder nord-coreà va dedicar bona part del seu discurs anual de 30 minuts, el tercer des que va assumir el control del règim, a defensar la millora de les relacions entre les dues Corees.

Kim també va assenyalar que estava disposat a reunir-se directament amb la presidenta sud-coreana, la conservadora Park Geun-hye: “En funció de l’ambient i les condicions que es creïn no tenim cap raó per no mantenir converses d’alt nivell”, va dir davant d’una bandera roja amb el símbol de la falç i el martell i l’emblema del Partit dels Treballadors. No queda clar, però, si la seva oferta suposava realment una obertura o simplement era una altra tàctica en les maniobres constants entre les dues Corees, que estan oficialment en guerra més de 60 anys després que s’acabessin els combats pel control de la península.

Les tensions han augmentat recentment amb les sospites que pirates informàtics nord-coreans podrien estar al darrere dels ciberatacs contra l’operador d’una planta nuclear de Corea del Sud.

La ciberguerra fa pujar la tensió

Els Estats Units també es podrien haver implicat en una opaca ciberguerra amb Pyongyang, que va patir talls en la seva dèbil xarxa d’internet, poc després del devastador atac informàtic contra la companyia Sony, del qual l’FBI va responsabilitzar el règim de Kim. Les tensions pels atacs cibernètics s’han sumat a la tradicional disputa sobre les armes nuclears i els programes de míssils balístics nord-coreans.

En el seu discurs, Kim es va mostrar disposat a obrir les converses si Seül rebaixava la tensió. “Si les autoritats de Corea del Sud volen millorar sincerament les relacions a través de converses, podem reprendre les reunions d’alt nivell”, va dir.

Dilluns, Corea del Sud va oferir mantenir converses a nivell de ministres per discutir aspectes sensibles de la relació entre els dos estats, com les reunions de familiars separats per la Guerra de Corea (1950-1953). L’administració de Park vol aprofitar el 70è aniversari de la fi de la dominació colonial japonesa de la península, que se celebra aquest any, com una oportunitat per descongelar les relacions entre les dues Corees.

stats