Àfrica
Internacional 08/07/2021

L'expresident sud-africà Jacob Zuma s'entrega per complir la pena de presó

Va ser condemnat a 15 mesos per haver-se negat a declarar en una investigació sobre corrupció

2 min
L'expresident de Sud-àfrica Jacob Zuma, en una imatge d'arxiu

SabadellL'expresident de Sud-àfrica Jacob Zuma és a la presó des d'aquest dimecres a la nit per complir la pena de 15 mesos que li va imposar la setmana passada el Tribunal Constitucional. Zuma s'ha entregat lliurement just abans que s'acabés el termini fixat per la policia, que havia donat ordres d'arrestar-lo si no es presentava voluntàriament davant les autoritats abans que s'acabés el dia d'ahir. En un comunicat emès de matinada, el departament de Serveis Penitenciaris sud-africà ha informat que Zuma havia ingressat a la presó d'Estcourt, a la província de KwaZulu-Natal, d'on és originari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diumenge l'expresident havia emès un comunicat molt dur contra els jutges que el van condemnar, en què avisava que emprendria accions legals contra ells. Centenars de partidaris seus, alguns dels quals armats amb pistoles, llances i escuts, s'havien arribat a concentrar a l'entorn de casa seva per intentar impedir que fos detingut. Finalment, dimecres al vespre la seva fundació va anunciar que l'expresident havia "decidit complir l'ordre d'empresonament".

Zuma va ser condemnat per un delicte de desacatament als tribunals després que al febrer es negués a testificar en la investigació d'un suposat escàndol de corrupció que hauria tingut lloc durant la seva presidència (2009-2018). Se sospita que diversos empresaris conspiraven amb polítics d'alt nivell per desviar fons públics i influir en les polítiques governamentals, cosa que l'exmandatari nega.

A més, Zuma també està acusat de 16 càrrecs de frau, corrupció i crim organitzat arran d'un acord multimilionari de compravenda d'armes que va signar el 1999, quan ocupava la vicepresidència del país. Els escàndols que es van succeir durant el seu mandat van provocar que l'any 2018 el seu partit, el Congrés Nacional Africà, el forcés a dimitir. Des de llavors presideix el país Cyril Ramaphosa.

Segon empresonament

Jacob Zuma, de 79 anys, és un històric del Congrés Nacional Africà, el partit que ha dominat la política sud-africana des de la fi de l'apartheid, i ja havia estat empresonat durant deu anys, del 1963 al 1973, precisament a causa de la seva participació en la lluita contra la segregació racial. Ara s'ha convertit en el primer expresident que ingressa a la presó des de l'inici del període democràtic, el 1994. Segons el ministeri de Justícia, podria sortir en llibertat condicional d'aquí a quatre mesos.

La sentència contra Zuma havia posat en tensió el país, i el govern temia un possible enfrontament entre les forces de l'ordre i els partidaris de l'expresident en cas que no s'hagués entregat. Amb l'objectiu de calmar els ànims, el Congrés Nacional Africà ha expressat en un comunicat "el seu compromís inequívoc i la seva defensa de la Constitució, especialment de la supremacia de la Constitució, de l'imperi de la llei i de la independència judicial entre els principis fundadors de la república de Sud-àfrica".

stats