TURQUIA

Un laicista per intentar guanyar Erdogan

L'opositor CHP escull Muharrem Ince, un antic professor de física, com a presidenciable 

Muharrem Ince, diputat i exprofessor de física de 54 anys, intentarà desafiar el poderós Recep Tayyip Erdogan en les eleccions presidencials que Turquia celebra el 24 de juny. El Partit Republicà Popular (CHP) ha designat Ince com a candidat, a l'espera que pugui esgarrapar uns vots que obliguin a anar a una segona volta. "Seré el president de 80 milions, dels d'esquerres i dels de dretes, d' alevis i sunnites [branques de l'islam], de turcs i de kurds. Seré un president imparcial", ha proclamat Ince, un mestre de l'oratòria que ha deixat grans perles en les sessions del Parlament d'Ankara. No en va, ha sigut un dels pocs capaç no només de plantar cara a Erdogan sinó d' acusar-lo d'estar al darrere del fallit cop d'estat de juliol del 2016 que va servir com a excusa perquè el govern fes una purga de crítics i decretés l'encara vigent toc de queda. 

Erdogan avança les eleccions un any i mig

Ince és un veterà parlamentari que havia batallat en dues ocasions per aconseguir el lideratge del CHP però Kemal Kilicdaroglu li va guanyar la partida. Ara, però, després que en els anteriors comicis confiés en un candidat islamista moderat, ha optat per Ince, a qui es creu capaç de connectar amb una ampla base de la formació, des dels conservadors però també amb els kurds, esclafats per les polítiques militars i socials del govern. El presidenciable és un convençut del pensament laicista de Mustafa Kemal Atatürk, el pare de la Turquia moderna, que ha quedat arraconat o mig oblidat amb l'onada islamitzadora que ha impulsat Erdogan.  De fet, durant els seus anys com a professor va dirigir l'Associació de Pensament Atatürkista de Yalova, una institució que preserva la ideologia laica del fundador de la República.

Tot i que els últims dies s'havia parlat que el CHP s'aliés amb una gran coalició amb altres formacions opositores més petites, finalment totes presentaran les seves llistes per separat per a una eventual unitat en cas que es produeixi una segona volta.

Fa un any Erdogan va guanyar un referèndum per canviar la Constitució i centralitzar el poder en la seva persona, però després d'una campanya amb crisi diplomàtica amb Europa inclosa, va aconseguir tirar endavant la reforma però amb menys suport de l'esperat. Les enquestes no auguren que el Partit de la Justícia i el desenvolupament (AKP) sumi el 50% dels vots en la primera volta, així que es veu possible forçar una segona volta, que tindria lloc el 8 de juliol.

Més continguts de