Internacional 03/02/2018

L'Equador decideix en referèndum si Rafael Correa pot tornar a presentar-se

La consulta popular suposa el trencament del vincle entre l'expresident i l'actual, Lenín Moreno

Efe
1 min
Un policia observa les votacions en un geriàtric de Quito.

QuitoLenín Moreno i el seu predecessor Rafael Correa

Les set preguntes de la consulta


1. Canviar la Constitució per sancionar els condemnats per actes de corrupció inhabilitant-los per participar en la vida política del país.

2. Eliminar de la reelecció indefinida perquè totes les autoritats d'elecció popular puguin ser reelectes un sol cop per al mateix càrrec.

3. Reestructurar del Consell de Participació Ciutadana i Control Social i donar per acabat el període constitucional dels seus actuals membres.

4. Suprimir la prescripció dels delictes sexuals a menors d'edat.

5. Prohibir la mineria metàl·lica.

6. Derogar la llei de plusvàlua.

7. Incrementar la zona intangible en almenys 50.000 hectàrees i reduir l'àrea d'explotació petroliera autoritzada per l'Assemblea Nacional al Parc Nacional Yasuní de 1.030 hectàrees a 300 hectàrees.

Quan Correa va nomenar Moreno per succeir-lo en el partit, molts analistes hi van veure una jugada per facilitar-li la tornada a la cursa presidencial i així poder eternitzar-se en el càrrec. Però en tan sols vuit mesos de govern, el nou president ha demostrat tenir unes altres aspiracions que les de seguir el mandat i les ordres de Correa i ha tallat el cordó umbilical polític que l'hi unia. A Twitter, Correa es va mostrar indignat per la "traïció" dels seus vells aliats i va afirmar que la campanya pel referèndum ha estat "la més desigual de la història contemporània".

stats