Internacional 07/03/2018

L'exespia rus i la seva filla van ser atacats amb un agent nerviós, confirma Scotland Yard

Un dels policies que els va atendre en un primer moment, diumenge a la tarda, està hospitalitzat en estat greu

Quim Aranda
3 min
Equips especialitzats van fer ahir més recerca al centre de la ciutat de Salisbury / REUTERS

LondresL’exespia rus Serguei Skrypal i la seva filla Iulia van patir un "intent d’assassinat" amb un "agent nerviós", segons va confirmar ahir a la tarda, a Londres, el número dos de Scotland Yard i màxim responsable de la lluita antiterrorista, el comissionat assistent Mark Rowley, en una breu compareixença pública.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia no va facilitar el tipus exacte de producte. Rowley va informar alhora que un dels tres policies que va atendre en un primer moment els Skrypal està també hospitalitzat i en estat "greu". Pare i filla van ser localitzats inconscients diumenge passat a primera hora de la tarda al centre de la ciutat de Salisbury, a 145 quilòmetres al sud-oest de la capital britànica. L'estat de les dues víctimes de "l'atac deliberat", segons Rowley, continua sent "crític".

En les últimes vint-i-quatre hores, la investigació ha fet un salt qualitatiu. Ahir al migdia, la policia i equips especialitzats de desinfestació van tornar al centre de la ciutat i van acordonar l’edifici adjacent a la pizzeria que ha havia sigut segellada dilluns i on haurien dinat Serguei Skrypal i la seva filla entre les 13.00 i les 16.00 h del dia anterior, poca estona abans de caure malalts.

Els equips que s’hi van desplaçar incloïen especialistes en material radiològic i biològic. Minuts després que hi arribessin, una dona de mitjana edat va ser evacuada en una ambulància. Però durant la seva compareixença, Rowley no s’hi va referir, ni per confirmar ni per desmentir que la persona atesa fos un subjecte d’interès de l’actual investigació.

El coneixement exacte de la substància amb què Serguei Skrypal i la seva filla van ser atacats és clau, a parer de la policia, per esbrinar si al darrere de l’atac hi pot haver l’ombra allargada dels serveis secrets de la Rússia de Vladímir Putin o de qualsevol altre Estat, com dimarts va insinuar en una comunicació al Parlament britànic el ministre d’Exteriors, Boris Johnson. De fet, des que dilluns va transcendir la identitat de les víctimes, el record de l’assassinat l’any 2006 del també exespia rus Aleksandr Litvinenko, enverinat amb un material radioactiu a Londres, no ha deixat de planar sobre l’incident de Salisbury. Amb tot, la ministra de l’Interior, Amber Rudd, va demanar ahir mantenir “el cap fred” abans d’assenyalar un responsable concret.

Laboratori governamental

Els agents o gasos nerviosos ataquen directament el sistema nerviós del cos humà i produeixen espasmes musculars i dificultats respiratòries, exactament els símptomes que presentaven les dues víctimes diumenge a la tarda, segons els testimonis que van alertar la policia.

El gas sari és el més conegut de tots, i va ser utilitzat a l’Iraq per Sadam Hussein contra els kurds de Halabja el 1988. Una versió del mateix producte, molt més perillosa, anomenada VX, va ser desenvolupada durant la Guerra Freda. L'ús més recent d’aquest agent de què s’ha tingut notícia va ser l'assassinat, el febrer del 2017, a l’aeroport de Kuala Lumpur, de Kim Jong-nam, germanastre del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un. Aquest gas, però, actua molt ràpidament i no s’ajustaria als símptomes desenvolupats per l’exespia rus i la seva filla. En qualsevol cas, l’ús d’un gas nerviós apunta a un laboratori governamental altament especialitzat.

stats