Publicitat
Publicitat

MÓN

El Ministeri de Defensa no té constància de l'armament que es fa servir a Líbia

El Ministeri de Defensa no té constància de l'armament que està fent servir el règim libi, segons fonts del departament que dirigeix Carme Chacón, que no té competències sobre la venda d'armes.

És la resposta de l'executiu espanyol després que l'organització Human Rights Watch (HRW) hagi denunciat que les forces de Muammar al-Gaddafi han utilitzat bombes de dispersió fabricades a Espanya el 2007 en els seus atacs contra zones residencials de Misurata, ciutat a l'est de Trípoli sotmesa a un intens bombardeig des fa dos dies.

Espanya va signar el 3 de desembre de 2008 a Oslo la Convenció per a prohibir les Municions de Dispersió, segons les esmentades fonts de Defensa.

Les mateixes fonts han indicat que Espanya ha estat dels primers països que ha procedit a destruir aquesta mena de material, a no fabricar-lo i a no permetre el trànsit d'aquesta classe d'armament pel país.

Les mateixes fonts han precisat que la venda d'armes no depèn del Ministeri de Defensa, sinó d'una Comissió Interministerial, que està subordinada al Ministeri d'Indústria, al qual les empreses han de demanar autorització per a la venda d'armament a tercers països.

A Espanya, dues empreses es dedicaven a fabricar bombes de dispersió fins a la seva prohibició, la companyia aragonesa Instalaza i Explosions Alavesas (Expal).

Instalaza encara inclou en la seva pàgina web informació sobre la munició de morter MAT-120 com a mostra dels seus millors èxits, però subratlla que "acata, com ha fet en els més de seixanta anys d'història, les decisions del govern d'Espanya i les compleix escrupolosament".

La munició MAT-120 està prohibida per l'executiu en aplicació de la convenció internacional signada a Oslo el desembre de 2008.

A la seva pàgina web, la companyia explica que manté el MAT-120 en la seva presentació per mostrar la seguretat i la fiabilitat d'aquesta tecnologia, en què ha invertit fons propis de 11 milions d'euros.

Més continguts de