Internacional 22/03/2018

L'illa de plàstics del Pacífic és fins a 16 cops més gran del que es creia

Més de 79.000 tones de plàstics ocupen una superfície similar a França, Espanya i Alemanya juntes

Sònia Sánchez
2 min
Es calcula que l'any 2050 al mar hi haurà més plàstics que peixos

BarcelonaL'acumulació de plàstics que sura al Pacífic nord, entre Hawaiï i Califòrnia, és "entre quatre i 16 vegades més gran del que es pensava" fins ara, segon conclou una recerca científica publicada avui a la revista 'Nature'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La gran zona de deixalles del Pacífic", com se la coneix des de fa anys (Great Pacific Garbage Patch, en anglès), conté 79.000 tones de plàstics acumulats que ocupen una superfície de 1,6 milions de metres quadrats, que equivaldria a la superfície de França, Espanya i Alemanya juntes.

El nou estudi, que ha calibrat les estimacions del seu model amb les dades obtingudes a través de diversos vaixells i avions a la zona al llarg de dos anys, ha pogut quantificar millor les deixalles més llargues.

De fet, si els científics deien fins ara que aquesta illa de plàstic tenia la consistència d'una sopa perquè estava formada principalment de micro-plàstics, la nova investigació ha evidenciat que tres quartes parts de l'acumulació està feta de plàstics més grans de 5 centímetres i el 46% són xarxes de pesca abandonades.

Tot i que els micro-plàstics finalment sembla que només són el 8% de la gran illa de deixalles, els investigadors admeten que si es compta per peces individuals, els micro-plàstics sí que representen el 94% de les 1,8 bilions de peces de plàstic que s'estima que conformen aquesta gran acumulació.

En definitiva, l'estudi -dirigit per un científic de l'organització sense ànim de lucre Ocean Cleanup, conclou que l'acumulació de plàstics als oceans, que s'acumula especialment ena questa zona del Pacífic a causa dels corrents marins, augmenta a un ritme molt més ràpid del que es pensava.

stats