Internacional 24/03/2021

Londres endureix les condicions per demanar asil com a refugiat

El ministeri de l'Interior promet expulsar aquells que entrin il·legalment des d'un país considerat segur

2 min
Un policia de fronteres acompanya un immigrant que ha arribat en bot a través del Canal de la Mànega al port de Dover, aquesta matinada

LondresEl Regne Unit endureix les condicions per acceptar refugiats. Aquelles persones que hi arribin sense documentació i des d'un país considerat segur –majoritàriament França, a través del canal de la Mànega, i, en menor proporció, la República d'Irlanda– seran expulsades sense pràcticament atendre ni la petició d'asil ni esbrinar quines són les raons que els han dut a intentar creuar sense papers.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així ho ha promès aquesta tarda al Parlament la ministra de l'Interior britànica, Priti Patel, en el que ha titllat de "la revisió més gran" del sistema d'asil del país. Amb l'excusa d'acabar amb les màfies dels traficants de persones, als immigrants que arribin al Regne Unit de forma il·legal se'ls negarà el dret a establir-s'hi, encara que se'ls concedeixi provisionalment asil sota l'estatus de "protecció temporal".

Entrar dins d'aquesta categoria equivaldrà a passar una avaluació regular que podrà acabar en la deportació, no se'ls concedirà el dret de reunió familiar i tampoc no tindran accés a prestacions socials. Només aquells que arribin al Regne Unit per rutes legítimes –a través de sistemes oficials per a refugiats des de zones de guerra o per fugir de la persecució política (com en el cas de Hong Kong), tindran dret a una residència indefinida.

La nova proposta dels tories per al sistema d'asil del Regne Unit està pensada, d'acord amb la presentació que ha fet la ministra Patel als Comuns, per "trencar el model de negoci dels traficants", ja que qualsevol persona que arribi il·legalment al Regne Unit mai no tindrà accés a la ciutadania i només podrà gaudir de fins a trenta mesos de protecció abans de ser expulsada.

Un portaveu d'ACNUR, l'agència de Nacions Unides per als refugiats, ha volgut destacar que la nova llei britànica entra en contradicció amb els drets dels refugiats recollits per la convenció de Ginebra, que no obliga els sol·licitants d'asil a fer-ho des del primer país segur en què es trobin. "Alguns demandants tenen raons molt legítimes per buscar protecció en països específics, inclosos vincles familiars o d'altres", ha afegit.

Però la ministra Patel ha insistit al Parlament que la seva proposta està en consonància amb la convenció dels refugiats, el dret internacional i la convenció europea sobre drets humans. La intenció de Downing Street és "ampliar les opcions de rutes segures i legals" per crear "la via adequada perquè puguin venir al Regne Unit i establir-s'hi i començar una nova vida aquí".

stats